Auguszta napja van. | 2024.03.29

OECD-szakértő: Ausztria nyissa meg munkaerőpiacát a menedékkérők előtt

2016-10-06 13:04:00

Thomas Liebig, a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) migrációs szakértője a társadalmi beilleszkedés megkönnyítése miatt megnyitná az osztrák munkaerőpiacot a menedékkérők előtt - olvasható a Der Standard című osztrák lap csütörtöki számában.

    Javaslata szerint azon országból származó embereket alkalmazhatnák, akiknek belátható időn belül nagyobb eséllyel fogadják majd el a menedékjogi kérelmét. 
    Liebig úgy vélte, a menedékkérők nem az ausztriai munkaerőnek, hanem a Kelet- és Közép-Európából érkezőknek jelenthetnek konkurenciát. Becslése szerint mivel a menedékkérők sokszor hiányos képzettségűek, többségük csak később fogja tudni megvetni lábát a munkaerőpiacon. 
    A lap megállapítása szerint Ausztria azon országok közé tartozik, amely legkevésbé nyitotta meg munkaerőpiacát a menedékkérők előtt. Az osztrák szabályok szerint a menedékkérelem elindítása után három hónappal vállalhatnak turisztikai és mezőgazdasági ágazatban végezhető szezonális munkát. Ausztriában átlagosan nyolc hónap alatt bírálnak el egy kérelmet. Ez idő alatt a menedékkérőket Ausztria különböző tartományaiban helyezik el az állam által megállapított kvóta alapján.
    Az OECD migrációs szakértője szerint az Ausztriában menedéket keresők többsége háború sújtotta vidékekről, Szíriából, Irakból és Afganisztánból érkezik. "Ezek az emberek menedéket keresnek, nem az öt eurós órabér miatt jönnek" - mondta, utalva arra, hogy utóbbi napokban koalíciós vita alakult ki az osztrák kormánypártok között a közmunkát végző menedékkérők díjazásának mértékéről. 
    Az Osztrák Munkaügyi Központ (AMS) adatai szerint 2016 szeptemberében több mint 320 ezer munkanélküli volt Ausztriában, ezerrel - vagyis 0,3 százalékkal - több, mint az előző év ugyanezen időszakában. A munkanélküliek több mint öt százaléka menekült. 
    Az Ernst & Young adótanácsadó és könyvvizsgáló cég 2016 januárjában végzett felmérése szerint az osztrák vállalkozások nagy része inkább pozitívan áll a menekültekhez. A munkába állás legnagyobb akadályaként a megkérdezett vállalkozások 76 százaléka az emberek hiányzó nyelvtudását említette, mintegy ötven százalék pedig a képzettség hiányára és a bürokratikus nehézségekre hivatkozott.