Andrea napja van. | 2024.04.18

Le Monde: nagyobb támadásra készültek a terroristák

2016-10-05 18:08:10

 

A 130 áldozatot követelő tavaly novemberi párizsi terrortámadásokat végrehajtó kommandó eredetileg nagyobb merénylethullámra készült - írta szerda délután megjelent számában a Le Monde az egyik terrorista számítógépében talált információkra hivatkozva.

 

    A francia lap szerint a párizsi és brüsszeli merényleteket végrehajtó terrorcsoport szervezettsége sokkal összetettebb volt annál, mint amit eleinte a nyomozók elképzeltek. 
    A márciusi brüsszeli támadások után a terrorsejt egyik búvóhelyén, a belgiumi Schaerbeekben megtaláltak azt a számítógépet, amelyet a terroristák búvóhelyről búvóhelyre hordoztak magukkal. Ebben szerepel egy november 13. elnevezésű dosszié, amely öt fájlt tartalmaz: Omar csoport, Francia csoport, Iraki csoport, Schipol csoport és Metro csoport elnevezéssel. 
    A Le Monde szerint a nyomozók azt gyanítják, hogy a terroristáknak öt kommandót kellett volna alkotniuk, nem pedig hármat, ahogy a párizsi merényletekkor történt. 
    Az Omar csoport a belga-marokkói Abdelhamid Abaaoud által vezetett úgynevezett terasz-kommandó volt, amely a párizsi kávéházi teraszok ellen hajtott végre merényletsorozatot. Omar ugyanis a támadásokat követően egy rendőri rajtaütésben megölt Abaaoud harci neve volt. A Francia csoport hatolt be a Bataclan koncertterembe. Az ebbe a kommandóba tartozó három öngyilkos merénylő ugyanis Franciaországban született francia állampolgár volt. Az Iraki csoport pedig a Stade de France nemzeti stadionnál felrobbant két iraki terroristát jelöli.
    A Métro és a Schipol elnevezésű csoportok azonban nem illenek be a november 13-i merényletsorozatba. Brüsszelben március 22-én viszont egy metróállomáson robbantotta fel magát egy terrorista, ami arra utalhat, hogy eredetileg azt a támadást a párizsi metróban kellett volna végrehajtani. A Schipol csoport az amsterdami repülőtér nevére utal, ami pedig azt jelenti, hogy eredetileg Amsterdamban is terveztek merényletet a terroristák.
    Belgiumban márciusban és áprilisban őrizetbe vettek két embert, akik az úgynevezett brüsszeli kalapos merénylő, Mohamed Abrini társai voltak. Róluk tudni lehet, hogy november 13-án egyirányú buszjegyet vettek Brüsszelből Amszterdamba, azt viszont egyelőre nem tudják a francia terrorelhárítók, hogy miért nem hajtották végre a holland városban tervezett merényletet. 
    A Le Monde megemlítette, hogy jelenleg Magyarországon folynak nyomozások. A terrorkommandó egyetlen túlélőjének, Salah Abdeslam telefonjának kielemzése és a pénzutalások rávilágítottak arra, hogy volt egy összekötő ember vagy sejt augusztus végétől november elejéig Magyarországon. Az ott tartózkodó segítő feltehetően a migránsok útvonalán érkezett, a kommandó több tagjához hasonlóan. Az illető aztán továbbment Belgiumba, a terrorkommandó több ottani búvóhelyén is megtalálták a DNS-mintáját, amelyet nem tudtak azonosítani a hatóságok.   
    A lap szerint létezett még egy négytagú kommandó, amely nem érkezett meg november 13-ra Párizsba, és végül Ausztriában letartóztatták a tagjait. Közülük ketten vallomást tettek, elismerték, hogy Párizsban kellett volna november 13-án merényletet végrehajtaniuk. "Ugyanazzal a hajóval érkeztek Görögországba mint a Stade de France iraki kamikazéi, de miután a hamis szíriai papírjaikat kiszúrták, 25 napig nem tudtak továbbindulni Görögországból" - írta a Le Monde. 
    A támadási tervből az is kiderült, hogy Belgiumban tucatnyi búvóhellyel rendelkezett a kommandó, és mindegy egyes tagnak meghatározott szerepe volt. "Amikor egy újabb csapat érkezett egy búvóhelyre, a hűtőszekrény tele volt, gyakran egy új táblagép internetes kapcsolattal is rendelkezésre állt az idő eltöltésére és a hírek követésére. Az egyik búvóhelyen a dzsihadistának még egy Playstationje is volt" - írta a Le Monde.