Márk napja van. | 2024.04.25

Svédország bírósághoz fordul, ha Magyarország nem fogad vissza menedékkérőket

2016-10-05 14:47:00

 Svédország bírósághoz fog fordulni, ha Magyarország nem tartja be a dublini előírásokat, és nem fogadja vissza azokat a menedékkérőket, akiket a magyar hatóságok regisztráltak elsőként az Európai Unióban - közölte Morgan Johansson svéd igazságügyi miniszter az EUObserver brüsszeli hírportál szerdai tudósítása szerint.

    Öt észak-európai ország - Dánia, Finnország, Izland, Norvégia és Svédország - nemrégiben levelet küldött az Európai Bizottságnak, arra kérve az uniós intézményt, tegyen lépéseket annak érdekében, hogy Magyarország betartsa a dublini szerződésben foglaltakat.
    Johansson ezzel kapcsolatban egy svéd rádiónak elmondta, hogy a héten levelet kaptak Dimitrisz Avramopulosz migrációs ügyekért felelős uniós biztostól, aki leszögezte, Magyarországnak be kell tartania a dublini szabályokat, amelyek értelmében a magyar hatóságoknak kell elbírálniuk azoknak a menedékkérelmét, akiket először Magyarországon regisztráltak, de utána továbbutaztak más tagállamokba - írta az uniós ügyekkel foglalkozó hírportál. Stockholm pedig kész eljárást indítani Magyarország ellen az Európai Unió Bíróságán - mondta el Johansson.
    A svéd bevándorlási hivatal adatai szerint mintegy ezer olyan menedékkérő tartózkodik jelenleg Svédországban, akit Magyarországon regisztráltak menedékkérőként. A magyar álláspont szerint viszont nyilvánvaló, hogy ezek az emberek nem Magyarországon, hanem Görögországban léptek először az Európai Unió területére. Arról már több bírósági ítélet született, hogy Görögországba nem lehet visszaküldeni menedékkérőket, mert a görög menekültügyi rendszerben embertelen és megalázó körülmények uralkodnak.