Auguszta napja van. | 2024.03.29

ÁNTSZ: csökkent a kórházi fertőzések száma 2014-ről 2015-re

2016-10-05 12:17:00

Három nagy kórházi fertőzéstípus összesített esetszáma csaknem hétszázzal, mintegy öt százalékkal csökkent 2014-ről 2015-re - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) Országos Tisztifőorvosi Hivatala szerdán az MTI-vel.

    A közleményben az Országos Epidemiológiai Központ legfrissebb adatait ismertették, amelyek szerint a szigorú bejelentési kötelezettségnek köszönhetően a Clostridium difficile okozta fertőzések, a véráramfertőzések, valamint az úgynevezett multirezisztens kórokozók okozta fertőzések száma mérséklődött.
    Azt írták, hogy folyamatosan javul a jelentési fegyelem Magyarországon, ezért egyre átfogóbb és a helyzetet megfelelően visszatükröző képet lehet alkotni az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzésekről.
    Minden kórháznak kötelessége bejelenteni bizonyos fertőzéstípusok előfordulását, és sok típusra vonatkozik országos szintű, jogszabály által előírt adatgyűjtés.
    Utaltak arra, hogy bár a fertőzések meghatározása nemzetközileg egységes, Európa különböző országaiban más-más módszertant alkalmaznak a felügyeletre.
    Egyes európai áttekintések alapján a hazai adatok átlagosnak mondhatóak. A nagy járványügyi jelentőségű, az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések (Clostridium difficile) előfordulását tekintve a magyarországi mutatók a finnországiak és a németországiak között vannak - tették hozzá.
    Megjegyezték, hogy a 2015-ös hazai adatokat elsősorban a korábbi évek hasonló információival érdemes összevetni. Ezek nyilvánosak, bárki által elérhetőek az Országos Epidemiológiai Központ honlapján.
    Hangsúlyozták, hogy az egészségügyi ellátásba bekerült betegek szervezete, immunrendszere gyakran legyengült, és nem ritkán már fennálló fertőző betegséggel érkeznek. A gyenge immunrendszerű, krónikus megbetegedésben szenvedő pácienseket a fertőzések is könnyebben elérik, esetenként a saját bőrükön természetes módon jelen lévő baktériumok okozhatnak fertőzést.
    Ugyancsak gyakori eset, hogy a beteg immunrendszerét mesterségesen kell gyengíteni, például szervátültetés során a kilökődés kockázatának csökkentése érdekében. Az ilyen esetekben előforduló fertőzések harminc-ötven százalékát a legnagyobb gondosság és a higiénés rendszabályok betartása mellett sem lehet megelőzni - szögezték le.
    Magyarországon adottak a biztonságos betegellátás feltételei - írták a közleményben, kiemelve: ha az ÁNTSZ olyan hiányosságot tár fel, amely veszélyezteti a betegbiztonságot, akkor megteszi a szükséges lépéseket.