Andrea napja van. | 2024.04.18

Szakértő: az amerikai fellépésben az új elnök hivatalba lépéséig nem várható változás

2016-10-05 06:04:19

 

A Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatója szerint az Egyesült Államok Szíria-politikájában az elnökválasztási folyamat végéig nem várható változás.

 

    Szalai Máté az M1 aktuális csatorna szerda reggeli műsorában emlékeztetett: az Egyesült Államokat korábban is sokat bírálták Szíria-politikája miatt, mert mindig ugyanazt a forgatókönyvet követve, az Oroszországgal való együttműködéstől várta a megoldást. Az Egyesült Államok a terrorizmus - az al-Kaida, a magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezet - elleni harcként tekinti a szír helyzet rendezését - mondta a kutató, megjegyezve: Oroszországnak viszont más érdekei is vannak Szíriával kapcsolatban.
    Közölte: Barack Obama amerikai elnök nem nagyon szorgalmazta a beavatkozást Szíriában, még akkor sem, amikor vegyi fegyvert vetettek be az országban. Ennek nyomán az egyes szereplők egyre bátrabbakká váltak Szíriában.
    Szalai Máté úgy vélekedett, az Egyesült Államokban a novemberi elnökválasztásig, s az új elnök hivatalba lépéséig, legalább februárig nem várható különösebb változás az Egyesült Államok Szíriával kapcsolatos fellépésében.