Emma napja van. | 2024.04.19

Gyalog indult el Belgrádból a magyar határ felé néhány száz migráns

2016-10-04 10:26:27

 

Gyalog indult el néhány száz migráns Belgrádból a magyar határ felé kedden.

 

    A belgrádi autóbuszpályaudvaron várakozó migránsok a helyszíni beszámolók szerint önként keltek útra, azt mondták, nem várakoznak tovább a hidegben, folytatni akarják útjukat. A fiatal férfiak a határnyitást követelő, kézzel írt papírlapokat lengettek. A migránsok egyelőre Újbelgrádon át a szerb főváros melletti Zimonyig (Zemun) jutottak.
    A Blic című szerb napilap szerint a határ felé gyalog elinduló migránsok legfeljebb harminc éves férfiak, s a csoport tagjai szinte kivétel nélkül Afganisztánból, Pakisztánból vagy Irakból érkeztek. A lapnak úgy nyilatkoztak, hogy a szerb-magyar határhoz terveznek vonulni, és egészen addig ott akarnak tartózkodni, amíg a határ megnyílik előttük. Egyikük elmondta, tudják, hogy hosszú út áll előttük a határig, ezért lehet, hogy vonatra szállnak.
    A Belgrádból történt elindulás előtt, reggel tüntetést tartottak a pályaudvar mellett, elállták az utat, így akadályozva a közlekedést, később összetűzésbe kezdtek, mert nem mindenki akart csatlakozni a tiltakozáshoz.
    Szerbiában a nem hivatalos adatok szerint 7-10 ezer migráns tartózkodik, ők Nyugat-Európába szeretnének jutni, többször is elmondták, nem akarnak Szerbiában maradni, ám a magyar határon nem tudnak átjutni. A magyar hatóságok naponta 30 bevándorló menedékkérelmét veszik át. 
    Július közepén szintén több száz migráns indult útnak gyalog a magyar határ felé a szerb fővárosból, akkor egy nap után feladták a 200 kilométeres gyaloglást, és vonattal, valamint autóbuszokkal folytatták útjukat a szerb-magyar határig.