József napja van. | 2024.03.19

A Duna romániai partján fogtak el Bulgáriából érkezett határsértőket

2016-10-04 08:27:29

 

A Duna-parton, Bechet térségében fogott el kedden hajnalban a román határrendőrség 16 határsértőt, akik két csónakkal keltek át a folyón.

 

    A nyolc férfiból, két nőből és hat gyermekből álló csoportról kiderült, hogy iraki állampolgárok, akik azt állították, hogy Törökország és Bulgária érintésével érkeztek Romániába, ahonnan Németországba szerettek volna eljutni. Útjuk megszervezéséhez embercsempészek segítségét vették igénybe, akiknek állításuk szerint 35 ezer eurónyi (10,8 millió forint) összeget fizettek családonként.
    A román hatóságok értesítették a bolgár határőrséget, hogy közösen folytassák le a csoport tagjai ellen tiltott határátlépésért indítandó eljárást.
    A román határrendőrség csaknem napi rendszerességgel számol be határsértők elfogásáról a Szerbiával és Bulgáriával közös szárazföldi, illetve vízi határszakaszon. Szeptember elején hat illegális bevándorló - köztük több gyermek - a Dunába fulladt a folyam bulgáriai szakaszán.
    A román hatóságok augusztustól kezdődően csendőri alakulatok bevetésével erősítették meg a határőrizetet, szeptember végén pedig jelentős állománybővítést (több mint 750 új alkalmazott felvételét) jelentettek be a határrendőrségnél.