Emma napja van. | 2024.04.19

Megkapta a kormányhivatal levelét a gyömrői polgármester a méltatlansági eljárásról

2016-10-03 17:09:59

 

Megkapta hétfőn a gyömrői polgármester a Pest Megyei Kormányhivatal levelét a személyét érintő méltatlansági eljárásról. Gyenes Levente (Gyömrő 2000 Kör) az MTI megkeresésére azt mondta, hogy a levelet továbbította a képviselő-testület ügyrendi- és jogi bizottságának. Az ő előterjesztésük alapján döntenek majd a képviselők a sorsáról. 

 

    A méltatlansági eljárást azért kezdeményezte a kormányhivatal, mert az augusztus végi időközi voksoláson újraválasztott településvezető a rendelkezésére álló harminc nap alatt nem mondott le önként posztjáról. A hivatal szerint viszont ezt kell tennie, miután tavasszal jogerősen elítélték. 
    Bazsó Zoltán, a hivatal sajtófőnöke arról tájékoztatta az MTI-t, hogy szeptember végén a megyei kormányhivatal kezdeményezte a méltatlansági eljárás lefolytatását, miután a 30 napos határidő alatt Gyenes Levente önként nem távozott a polgármesteri székből. Ismertetése szerint a "kezdeményezésben foglaltak megvizsgálása, majd a javaslat előterjesztése a méltatlansági ügyekkel foglalkozó önkormányzati bizottság feladatkörébe tartozik. A javaslatról a képviselő-testületnek a következő ülésén, de legkésőbb a méltatlanság megállapításának kezdeményezését követő 30 napon belül kell döntést hoznia."
    Gyenes Levente hétfőn megerősítette: nincs szándékában lemondani, s mivel szerinte a testület sem szavazza meg távozását, felkészült rá, hogy a kormányhivatal a munkaügyi bíróságig viszi az ügyet. "Állok elébe" - tette hozzá.
    Gyenes Leventét áprilisban mondta ki bűnösnek a Szegedi Ítélőtábla folytatólagosan elkövetett adócsalás bűntette és folytatólagosan elkövetett magánokirat-hamisítás vétsége miatt, amiért 9 hónap, két évre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte, helybenhagyva az elsőfokú ítéletet. Az úgynevezett "számlagyáras" perben Gyenes hetedrendű vádlott volt.
    Az elítélt városvezető, megelőzve az ilyenkor elkerülhetetlen méltatlansági eljárást, május végén önként távozott posztjáról. Már akkor jelezte, hogy újra indulni fog a polgármesterségért, mivel a közügyek gyakorlásától nem tiltották el. Gyenes az augusztus 28-ai időközi voksoláson fölényesen nyert két kihívójával szemben, így a papírforma szerint ismét elfoglalhatta a székét. A régi-új polgármester egyebek mellett egy belügyminisztériumi állásfoglalásra hivatkozva azt mondta: a tavasszal rá kiszabott felfüggesztett szabadságvesztés miatti joghátránya mára okafogyottá vált. 
    A Belügyminisztérium önkormányzati módszertani főosztályának szakmai állásfoglalásában az olvasható, hogy ".az időközi választással új tisztség keletkezett, ezt méltatlansággal megszüntetni nem lehet, mert ennek egyik alapfeltétele nem áll fenn. Nevezetesen a jogerős ítélet nem a tisztség fennállásának időszakában született". Az állásfoglalás kitér arra is, hogy az ítélet Gyenes Levente "előző" tisztségét megszüntette volna, ha ő maga nem mond le. A BM módszertani főosztálya tehát nem lát okot a méltatlansági eljárás lefolytatására, bár mint megjegyzik: véleményük nem kötelező érvényű. Az eljárást a képviselő-testület, vagy a kormányhivatal lefolytathatja, a polgármester pedig bírósághoz fordulhat".
    A kormányhivatal kitart álláspontja mellett. Mint azt korábbi közleményükben írták: a 152/2014. kormányrendelet szabályozza mind a Miniszterelnökséget vezető miniszter, mind a belügyminiszter feladat- és hatáskörét. A szakmai irányítást a fővárosi, megyei kormányhivatalok törvényességi felügyeleti tevékenységének ellátása felett a Miniszterelnökség gyakorolja. A jogszabály szerint a Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormány helyi önkormányzatok törvényességi felügyeletéért felelős tagja. A belügyminiszter előkészíti - többek között - a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek jogállására vonatkozó jogszabályokat.