Emma napja van. | 2024.04.19

Ombudsman: komoly hiányosságok vannak a kettős szükségletű gyermekek ellátásában

2016-10-03 18:12:00

 

Az ombudsman szerint nincsenek felkészülve a gyermekvédelmi szakellátást nyújtó intézmények a kettős szükségletű, vagyis egészségi és pszichés problémával egyszerre küzdő gyermekek ellátására, ezért a speciális intézményrendszer mielőbbi kiépítését és az érintett szakterületek valódi együttműködését sürgeti - közölte az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala hétfőn az MTI-vel.

 

    A közleményben felidézték, hogy azokat a gyermekeket nevezik kettős szükségletűnek, akiknek egyszerre van különleges szükségletük, mivel tartósan betegek, illetve fogyatékossággal élnek, és speciális szükségletük, vagyis súlyos magatartási problémákkal, pszichés tünetekkel küzdenek vagy pszichoaktív szert használnak. 
    Székely László ombudsman hivatalból indított átfogó vizsgálata keretében megállapította: a gyermekvédelmi szakellátást nyújtó intézmények sem tárgyi, sem személyi feltételeikben nincsenek felkészülve a kettős szükségletű gyermekek ellátására.
    A gyermek- és ifjúsági pszichiátriai, valamint addiktológiai ellátás hiányosságai változatlanul egyaránt érintik a családban és a gyermekvédelmi szakellátásban élő gyermekeket. A nevelőszülők nincsenek felkészítve a kettős szükségletű gyermekek gondozására - áll a jelentés összefoglalójában.
    Az adatok és egy budapesti, valamint a ceglédi, az ikervári, a bakonyoszlopi és a kalocsai gyermekotthonban gyűjtött tapasztalatok igazolták, hogy a gyermekek sokszor férőhely hiányában a szükségletüknek nem megfelelő helyen élnek, aminek következtében a személyiségállapotuk folyamatosan és súlyosan romlik.
    Székely László kiemelte, hogy megoldásra vár a kettős szükségletű gyermekek oktatásának problémája, a mindkét szükségletnek megfelelő szolgáltatások elérhetősége, a tárgyi és személyi feltételek javítása. Az alapvető jogok biztosa emellett elodázhatatlannak tartja az ilyen gyermekek gondozására alkalmas nevelőszülők képzését, hiszen számos esetben ez a forma szolgálná a leginkább az érintett gyermekek legjobb érdekét - olvasható az összefoglalóban.
    A vizsgálat során megkérdezett intézményvezetők közül többen javasolták, hogy legalább regionális szinten legyen a pszichiátriai beteg, pszichoaktív szerhasználó gyermekek részére olyan intézmény, amely alkalmas mindkét szükséglet ellátására. Az ombudsman szerint elfogadhatatlan, hogy Magyarországon megyényi területek vannak gyermekpszichiáter nélkül, a szakrendelés mellett hiányzik a gondozás, a gyakorlatban megoldatlan a gyermekaddiktológiai szakellátás - húzták alá.
    Az alapjogi biztos kitért arra: a gyermekvédelmi törvény 2014. július 1-jétől hatályos módosítása meghatározta a kettős szükségletet, a jogalkotó azonban nem gondoskodott a törvényi feladattal összhangban lévő ellátórendszer kialakításáról.
    Az ombudsman jelentésében arra is felhívta a figyelmet, hogy a kettős szükségletű gyermekek ellátása csak a gyermekvédelem, az egészségügy és az oktatásügy jelenleginél sokkal hatékonyabb, "nem egymásra mutogató, hanem valódi" szakmaközi együttműködésével lehetséges.
    Összegzése szerint a jelenlegi helyzet az érintett gyermekek jogai szempontjából súlyosan aggályos. Az ombudsman ezért Balog Zoltánhoz, az emberi erőforrások miniszteréhez, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterhez, Bátori Zsolthoz, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság vezetőjéhez és a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ elnökéhez fordult a jogalkalmazást és a jogszabály-előkészítést is érintő 12 pontos ajánláscsomagjával.