Gedeon napja van. | 2024.03.28

Csaknem százötven határsértőt tartóztattak föl a hétvégén

2016-10-03 06:36:18

Száznegyvennyolc határsértőt tartóztattak föl péntektől vasárnapig az ország területén - tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság hétfőn az MTI-t.

    A rendőrség honlapján olvasható statisztika szerint pénteken 3, szombaton 71, vasárnap 43 embert tartóztattak föl, és kísértek át az ideiglenes biztonsági határzáron a szerb-magyar határnál. Az ország területén és más külső határszakaszokon 31 határsértőt fogtak el a hétvégén.
    A július 5-én hatályba lépett új szabályok szerint azokat, akiket a szerb vagy a horvát határtól számított nyolc kilométeres távolságon belül föltartóztatnak, visszakísérik a kerítésen található kapukig, és útbaigazítják a legközelebbi tranzitzóna felé. Azok ellen, akik esetében bizonyítható, hogy átlépték vagy megrongálták a határzárat, illetve embercsempészettel gyanúsíthatók, továbbra is büntetőeljárás, a román és ukrán határszakaszon elfogottak esetében idegenrendészeti eljárás indul.
    Az elmúlt héten a szerb-magyar határ térségében összesen 234 határsértőt tartóztattak föl és kísértek vissza az egyenruhások, a megelőző héten - szeptember 20-ától 26-áig - ez a szám 309 volt. Más külső határszakaszon és az ország belsejében azon a héten 47 határsértőt fogtak el - derül ki a rendőrségi összesítésből.