Auguszta napja van. | 2024.03.29

Szakértő: az ellenzék félrevezeti magát

2016-10-02 19:24:31

Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet vezető elemzője szerint az ellenzéki pártok félrevezetik magukat azzal, hogy saját támogatójuknak tekintik azokat, akik nem mentek el a vasárnapi kvótareferendumra.

    Az elemző az M1 aktuális csatornán vasárnap este azt mondta, mintegy egymillióval többen szavaztak most nemmel, mint ahányan a Fidesz-KDNP-re adták le a voksukat a 2014-es országgyűlési választásokon. Ez azt mutatja, hogy az emberek nemzeti ügynek tekintették a népszavazást és nem pártpreferencia szerint voksoltak.
    Úgy vélekedett, az ellenzéki pártok a demobilizációs kampánya veszélyes, mert ezek után nincs ami garantálná, hogy 2018-ban mobilizálni tudják a választóikat.
    Lánczi Tamás, a Századvég Alapítvány másik vezető elemzője azt mondta körülbelül 3,1-3,2 millió lehet a nem szavazatok száma, ez az eredmény pedig hasonló a 2008-as népszavazáshoz, amikor a Fidesz ellenzéki pártként volt támogatottsága csúcsán. Most hat év kormányzás után, két választás közötti félidőben, amikor általában a legalacsonyabb egy kormány támogatottsága, majdnem ugyanolyan eredményt sikerült elérni - tette hozzá.
    Lánczi Tamás szintén azt hangsúlyozta, hogy az ellenzéki pártok becsapják magukat, amikor úgy tesznek, mintha a távolmaradók az ő választóik lennének.
    Úgy fogalmazott, az ellenzék falat épít önmaga és a választók közé azzal, hogy nem veszi figyelembe több mint hárommillió ember nem szavazatát.