Emma napja van. | 2024.04.19

Nem csak a szavazatok összeszámlálása az szszb feladata

2016-10-02 18:12:00

A szavazatszámláló bizottságnak (szszb) a népszavazási voksok összeszámlálása előtt még több adminisztratív feladata van a szavazókör bezárása után.

    A szavazóhelyiség bezárása után a szavazatszámláló bizottság (tekintettel arra, hogy az urnák felbontásáig még hosszú idő telik el) leragaszthatja az urnák nyílását urnazáró címkével.
    Először megszámlálják és kötegekbe foglalják a fel nem használt szavazólapokat, és minden egyes kötegre ráírják, hogy fel nem használt szavazólapot tartalmaz, valamint a kötegben lévő szavazólapok számát. A kötegeket úgy kell lezárni, hogy azokból ne lehessen szavazólapot kivenni vagy abba beletenni.
    Szintén megszámlálják az elrontott szavazólapokat, majd visszahelyezik a borítékba, amelyben gyűjtötték, és azt lezárják. A választás szavazóköri eredményéről készített jegyzőkönyvben fel kell tüntetni az elrontott szavazólapok számát.
    Megszámlálják azt is, hányan szerepelnek a visszautasítottak jegyzékén, ezt szintén rögzítik a jegyzőkönyvben (azok a választók nem szavazhatnak, akiknek nincs érvényes személyazonosító okmányuk vagy nem írják alá a névjegyzéket). Ezután elcsomagolnak mindent a névjegyzék, a mozgóurnát igénylő választópolgárok jegyzéke és a szavazóköri jegyzőkönyvek kivételével.
    Összeszámlálják, hányan írták alá a névjegyzéket (azaz vették át a szavazólapjukat), hányan szerepelnek a mozgóurnát igénylők jegyzékén, és ezt is felvezetik a jegyzőkönyvre. Az urnákat csak ezek után bonthatják fel.