Gedeon napja van. | 2024.03.28

Cseh külügyminiszter: Európának össze kell fognia a migránsválság megoldása érdekében

2016-10-02 17:32:00

Európa kezdi megérteni, hogyha a menekültválság megoldása érdekében nem fog össze, akkor mindent elveszíthet - véli Lubomír Zaorálek cseh külügyminiszter.

    "Úgy látom, Európa kezdi tudatosítani, amit a pozsonyi uniós csúcstalálkozó is bizonyított, ha nem leszünk képesek összefogni, és nem hagyunk fel a bizonyíthatóan működésképtelen dolgokról folytatott vitáinkkal, akkor mindent elveszíthetünk" - jelentette ki Zaorálek a közszolgálati cseh televízió vasárnapi politikai vitaműsorában, a magyarországi kvótanépszavazással kapcsolatban.
    A cseh diplomácia vezetője szerint a "kvótarendszer halva született gyerek, nem működőképes", és megvalósításának eddigi eredménye nagyon gyenge. "Számomra ez már a múlt, de kellemetlen, hogy a politikai vita erről ilyen hosszú ideig tartott" - tette hozzá.
    Lubomír Zaorálek szerint Európának meg kellene változtatnia hozzáállását a migránsválsághoz, és az egyes országok részvételét a probléma megoldásában nemcsak a kvótákhoz való viszonyulás, hanem szélesebb alapon kellene értékelni.
    "Mi nem akarjuk megismételni mások hibáit, eddig senki sem bizonyította be nekünk, hogy lehetséges az eltérő kultúrájú régiókból érkező migránsok integrálása" - indokolta Zaorálek azt, miért utasítja el Prága és a V4-ek a kvótarendszert.
    Karel Schwarzenberg, a cseh képviselőház külügyi bizottságának elnöke, volt külügyminiszter szintén úgy látja, hogy Európa álláspontja migránsügyben kezd megváltozni, példaként az osztrák külügyminiszter nyilatkozatát hozta fel. "Kezdenek észhez térni" - jegyezte meg.
    A magyarországi népszavazásról Schwarzenberg úgy vélekedik, hogy "túlságosan is színházi, és inkább Orbán Viktor belpolitikai céljait szolgálja". Az ellenzéki politikus ugyanakkor megdicsérte a Bohuslav Sobotka vezette cseh kormányt, amely szerinte "sokkal értelmesebben" viszonyul a kvótaproblémához, mint a magyar kormány.
    "Magánvéleményem, hogy egy népszavazás ilyen kérdésekben mindig hiba, s ez a mostani voksolásra is érvényes" - jegyezte meg a volt cseh külügyminiszter.