Gedeon napja van. | 2024.03.28

A szavazatszámláló bizottság tagjai nem használhatnak adatrögzítésre alkalmas eszközöket a szavazás alatt

2016-10-02 12:03:00

 A szavazatszámláló bizottságok tagjai reggel 6 óra és a szavazás lezárása között nem használhatnak adatrögzítésre vagy adattovábbításra alkalmas eszközt (mobiltelefont, diktafont, laptopot) a szavazóhelyiségben az országos népszavazáson.

    A 10 331 szavazatszámláló bizottság tagjai a szavazóhelyiségben, a szavazás alatt csak a hivatalos választási iratokat és a helyi választási irodától kapott - az idei választáson lila színnel író - tollat használhatják. Más adatrögzítésre vagy adattovábbításra alkalmas eszközt (mint például a mobiltelefon, papír, egyéb toll vagy ceruza, diktafon, laptop) nem használhatnak.
    Ilyen eszközöket magánál tarthat a szavazatszámláló bizottság tagja, tehát nem kell "leadni" a telefonokat, de azokat nem szabad használni a szavazóhelyiségben. Természetesen, ha a bizottság tagja elhagyja a szavazóhelyiséget, kint már használhatja a telefonját.
    A tilalom célja, hogy a szavazatszámláló bizottságok tagjai ne jegyezhessék fel, hogy ki volt már szavazni, illetve még ki nem. Ennek a tilalomnak a megszegése - tehát például annak megnézése és feljegyzése a névjegyzékből, hogy ki nem volt még szavazni, majd az információ kijuttatása a szavazóhelyiségből - súlyos törvénysértés, és büntetőeljárást von maga után.
    A mobiltelefon-használatot tiltó rendelkezés nem vonatkozik a jegyzőkönyvvezetőre, akinek feladata, hogy a rendkívüli eseményekről, valamint a részvételről - az úgynevezett napközbeni jelentésekben - a meghatározott időközökben tájékoztassa a helyi választási irodát.