Emma napja van. | 2024.04.19

1956 - Egyhetes rendezvénysorozattal emlékeznek a forradalom hőseire Komlón

2016-10-01 19:02:00

 

Egyhetes rendezvénysorozattal - köztük a Mecseki Láthatatlanokat bemutató óriáskiállítással - emlékeznek az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseire október 17. és 23. között Komlón.

 

    A mecseki Közösségek Háza arról tájékoztatta az MTI-t, hogy minden korosztály számára kínálnak programokat 1956 hatvanadik évfordulója alkalmából.
    Október 17-én úgynevezett óriáskiállítás nyílik az intézmény Czanik Galériájának archív óriásképeiből, valamint 1956-ról szóló könyvkiállítást is rendeznek.
    Az 1956-os forradalom komlói és mecseki utóvédharcairól, valamint a Mecseki Láthatatlanok nevű szabadságharcos csapatról Rozs András nyugalmazott főlevéltáros, történész tart előadást aznap.
    Október 18-án és 20-án általános iskolások számára szerveznek élményjátékot, amelyben 1956 baranyai vonatkozású eseményeit játékos formában dolgozzák fel több helyszínen. A programok között szerepel sziklamászás, erdei kalandpálya, korhű járművek, katonák és forradalmárok bemutatója is.
    A mecseki város színházában a forradalom helyi eseményeihez kötődő irodalmi művek, naplók, dokumentumok felhasználásával készült színházi adaptációt állítanak színpadra október 21-én.
    A Közösségek Házában a rendezvénysorozat idején tematikus filmklub is várja a résztvevőket Szilágyi Andor Mansfeld, Makk Károly Szerelem, Gothár Péter Megáll az idő és Mészáros Márta Napló Apámnak, Anyámnak című filmjeinek vetítésével. A programokat október 23-án ünnepi műsor és koszorúzás zárja.
    A Közösségek Háza beszámolt arról is, hogy a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány pályázatán négymillió forint támogatást nyertek a rendezvények lebonyolítására.