Gedeon napja van. | 2024.03.28

Kondor Attila grafikusművész kapta az idei Tornyai-plakettet

2016-10-01 16:30:00

 

Kondor Attila grafikusművész kapta a 63. Vásárhelyi Őszi Tárlat fődíját, a Tornyai-plakettet, az elismerést Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, Almási István Hódmezővásárhely polgármestere és Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke adta át szombaton a képzőművészeti seregszemle megnyitóján, a hódmezővásárhelyi Alföldi Galériában.

 

    Kondor Attila az ezredfordulón végzett a Magyar Képzőművészeti Egyetem képgrafika szakán, mestere Baranyay András volt. Tanulmányai alatt Barcsay- és Kondor Béla-díjjal jutalmazták. A 42 esztendős művész évek óta rendszeres kiállító Vásárhelyi Őszi Tárlatokon, 2013-ban Endre Béla Mesterdíjjal ismerték el munkásságát.
    Kondor Attila a festményt egyszerre tekinti eredménynek, végpontnak és új kiindulópontnak. Ars poeticája szerint a festészet gyakorlása lehetőséget adhat arra, hogy kiszabaduljunk a mindennapok fogságából. Alkotásain filozofikus megoldásokkal jelennek meg ember helyett az ember alkotta tárgyak, antik és klasszikus épületek, romok, kutak és szobrok. 
    A művész megfogalmazása szerint munkáiban annyiban érdekeli egy adott tárgy, amennyiben a formák ritmus-arányai a tekintet mozgását képesek egy nyugvópontra juttatni. Muladi Brigitta művészettörténész szerint képein a hangsúlyos "üres", színnel, köddel megtöltött képfelületek csak látszólagos üresjáratok, valójában e pillanatnyi csend felkészülés az aktivitásra. 
    A Tornyai-plakettel minden évben a tárlaton szereplő egy kiemelkedő művész munkásságát ismerik el, amellyel a hazai kiállítások között a legmagasabb összegű, nettó egymillió forintos jutalom jár. A Szabó Iván szobrászművész által tervezett plakettet a díjazottak csak egyszer kaphatják meg.
    A tárlat megnyitóján 23 elismerést adtak át.
    A Hódmezővásárhely városa és a Magyar Művészeti Akadémia által közösen alapított Rudnay Gyula Művészeti Ösztöndíjat, amellyel egy éven át havi százezer forint támogatás és a névadó leszármazottja által adományozott Rudnay-rézkarc is jár, Szvet Tamás képzőművész nyerte el.
    A Magyar Művészeti Akadémia által felajánlott díjban Papageorgiu Andrea festőművész részesült, az Emberi Erőforrások Minisztériumának díját Király Gábor festőművész kapta.
    A kiállítás fődíján túl Hódmezővásárhely városa adományozza az Endre Béláról, valamint a Galyasi Miklósról elnevezett díjakat is: előbbi mesterdíjat Földi Péter, utóbbi nívódíjat Ámmer Gergő szobrászművész vehette át. 
    A felsőoktatási intézmények festő szakának végzős hallgatói számára meghirdetett Fiatal Festők Nívódíjában Jagicza Patrícia Linda részesült.