Gedeon napja van. | 2024.03.28

Zrínyi-emlékév - Petrás Mária és a Muzsikás együttes ad koncertet Zágrábban

2016-10-01 10:37:00

 

A szigetvári csata 450. évfordulója alkalmából rendezett programsorozat keretében Petrás Mária és a Muzsikás együttes ad koncertet a horvát fővárosban működő magyar intézetben hétfőn - tájékoztatta az MTI-t a zágrábi magyar nagykövetség.

 

    A 40 éves fennállása során a Muzsikás együttes mára az egyik leghíresebb és legnépszerűbb magyar folklór zenekarrá nőtte ki magát. 
    Számos koncertet tartott világszerte a legjelentősebb fesztiválokon és hangverseny termekben: a londoni Royal Festival Hallban, a Royal Albert Hallban, a Barbican Centerben és Queen Elisabeth Hallban, továbbá a párizsi Théatre de la Ville és Cité de la Musicben, a római Santa Cecila Akadémián, az amszterdami Concertgebouwben, valamint a New York-i Carnegie Hallban.
    Az együttes az első olyan folklór zenekar, amely a klasszikus zene világában is elfogadott: sikeresen kötötte össze a hagyományos zenét Bartók, Kodály, Kurtág és Ligeti klasszikus műveivel. 
    A Muzsikás egyik alapítója Sebestyén Márta népdalénekes, előadóművész. Az utóbbi években viszont Petrás Mária énekesnővel, valamint Farkas Zoltán és Tóth Ildikó táncospárral együtt lépnek fel. Több éven keresztül együttműködtek ifj. Csoóri Sándor viola, duda, énekes-hegedűs művésszel is. Az együttes közös koncertet adott többek között Alexander Balanescu, Roel Dieltiens, Jeno Jando, Mihaly Dresch zeneművészekkel, Takacs Quartet, Keller Quartet, Bartok Quartet kamara vonósnégyesekkel, továbbá Pro Musica Girls' Choir, Tomkins Vocal Ensemble és The BBC Scottish Symphony Orchestra, The London Sinfonietta Orchestra és The Danubia Symphony Orchestra kórusokkal, illetve szimfonikus zenekarokkal, és más népzeneművészekkel.
    A Muzsikás együttes zenéje Costa Gavras "Music Box" című Oscar díjas filmjében is hallható, amely a 1989-es berlini filmfesztiválon elsődíjas volt.
    Az együttes Kossuth-díjas, Prima Primissima-díjas, valamint elnyerte a tekintélyes WOMEX-díjat, a világzenében nyújtott nemzetközi szinten kiemelkedő teljesítményéért az ethno-zene kategóriában.
    A horvát és a magyar közönség a zágrábi magyar nagykövetség és a zágrábi Balassi Intézet szervezésében ismerkedhet meg a zenekarral és énekesével. A hétfői koncertre a belépés ingyenes, de regisztrációhoz kötött.