Emma napja van. | 2024.04.19

Trócsányi: Magyarország benyújtotta észrevételeit a kvótaperben

2016-09-30 19:58:00

 

Magyarország benyújtotta észrevételeit az Európai Unió Bíróságához (EUB) a kvótaperben - mondta Trócsányi László igazságügyi miniszter, budapesti sajtótájékoztatóján péntek délután.

 

    A magyar kormány 2015 decemberében fordult a luxemburgi székhelyű EUB-hez, hogy kérje a kötelező migránskvóta megsemmisítését. Szlovákia is hasonló tartalmú beadvánnyal fordult a luxemburgi bírósághoz, és később csatlakozott Lengyelország is. Ugyanakkor, Görögország, Olaszország, Franciaország, Németország, Svédország, Belgium és Luxemburg a kvóta mellett avatkozott be a perbe.
    A miniszter rámutatott: elfogadhatatlan, hogy a nép megkérdezése nélkül hozzanak döntést migrációs kérdésben, amely egy ország összetételét hosszú távon meghatározhatja. Az EUB döntése jövő év második negyedévében várható.
    Trócsányi László leszögezte, ez a per precedensértékű, Európa figyeli. A miniszter hozzátette, éveket élt Párizsban és Brüsszelben, és tudja, mit jelent, amikor az integráció sikertelen. Ez egy olyan ügy, amit nem lehet átverni a tagállamokon - hangsúlyozta.
    Magyarországnak erőt kell mutatnia, erről szól a népszavazás. A magyar kormány elutasítja a kvótát, hiszen nem old meg semmit: a 160 ezer szétosztandó migránsból szeptember végéig kevesebb mint hatezret sikerült papíron elhelyezni - mondta a miniszter. Mindeközben naponta 150-200 migráns érkezik Görögországba, Egyiptomban pedig ötmillió várakozik - tette hozzá.
    A népszavazás jelentősége abban áll, hogy Magyarország milyen határozottsággal tudja képviselni kvótaellenes álláspontját, ezért fontos, hogy érvényes és eredményes legyen a népszavazás - mondta Trócsányi László.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
19:45
- Időjárás-jelentés
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
MTI hírfelhasználó