Auguszta napja van. | 2024.03.29

Lavrov: Washington dzsihadista csoportokat is védelmez

2016-09-30 18:51:00

 

Az orosz külügyminiszter szerint az Egyesült Államok dzsihadista fegyveres csoportokat is védelmez annak érdekében, hogy felhasználhassa őket Bassár el-Aszad szíriai elnök eltávolítására.

 

    Szergej Lavrov a BBC külföldre sugárzó televíziós világszolgálatának - BBC World News TV - nyilatkozott pénteken abból az alkalomból, hogy az orosz légierő egy éve kapcsolódott be a szíriai hadműveletekbe.
    Lavrov szerint Washington megszegte azt az ígéretét, hogy külön kezeli a Szíriában harcoló szélsőséges iszlamista szervezeteket, köztük az an-Nuszra Frontot - amely nemrég a Fatah as-Sam Front (JFS) nevet vette fel - és a mérsékelt ellenzéki erőket.
    Az orosz külügyminiszter szerint az amerikaiak számos ismételt ígéretük és kötelezettségvállalásuk ellenére sem képesek, vagy nem is hajlandók e különbségtételre. "Mind több okunk van azt hinni, hogy a kezdetektől (az Egyesült Államok) tervei között szerepelt az an-Nuszra megkímélése, arra az esetre, ha elérkezettnek látják az időt a rendszerváltoztatásra, és életbe léptetik a B-tervet" - fogalmazott.
    Lavrov szerint Moszkva a terroristák elleni harcban segíti Aszad hadseregét, és továbbra is azon az állásponton van, hogy érvényt kell szerezni a szíriai tűzszünetre kidolgozott orosz-amerikai megállapodásnak. Ennek egyetlen szükséges feltétele az an-Nuszra elválasztása az ellenzéktől - tette hozzá.
    Az orosz külügyminiszter az aleppói hadműveleteket érő bírálatokról szólva azt mondta: a Nyugat hallgatott a civil lakosság szenvedéseiről, amikor az an-Nuszra bevonult a városba és elvágta a lakosság ellátását célzó utánpótlási útvonalakat.
    "Az idén sokszor szüneteltettük (a hadműveleteket) humanitárius meggondolásokból 48-72 órára az ENSZ felkérésére, de az an-Nuszra minden ilyen alkalmat arra használt fel, hogy még több fegyverest, fegyvert és muníciót szerezzen külföldről" - mondta Lavrov a pénteki BBC-interjúban.
    Hozzátette: Oroszország a szíriai kormánnyal együttműködésben mindet megtesz annak érdekében, hogy az ENSZ bejuttathasson segélyszállítmányokat Aleppóba. Lavrov szerint ezt a város keleti negyedeiben működő an-Nuszra-csoportok utasítják csak el.
    Arra a felvetésre, hogy az orosz bombázásokban civilek halnak meg, Lavrov azt mondta: Moszkva mélységesen sajnálja, ha ez így van, de erre "nincs érdemi bizonyíték, és minden egyes esetet külön-külön ki kellene vizsgálni".
    Az orosz külügyminiszter szerint az orosz légierő nem használ olyan hadianyagot, amelyre ENSZ-tilalom érvényes.