Gedeon napja van. | 2024.03.28

MNB: a háztartások és a vállalatok is nettó hitelfelvevők voltak augusztusban

2016-09-30 18:15:00

 

A háztartások és a vállalatok is több hitelt vettek fel, mint törlesztettek augusztusban a tranzakciókat figyelembe véve, a szezonálisan kiigazított adatok szerint - derült ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a hitelintézetek összevont mérlegéről szóló pénteki jelentéséből.

 

    A háztartások hitelállománya szezonálisan igazítva 11,6 milliárd forinttal, míg anélkül 21,6 milliárd forinttal nőtt augusztusban, a forinthitelek 20,8 milliárd forinttal, míg a devizahitelek 0,8 milliárd forinttal nőttek. A háztartások által felvett forinthitelek tranzakciós növekedését főként az önálló vállalkozóknak nyújtott hitelek okozták - írta az MNB.
    A háztartások betétállománya a tranzakciókból eredően szezonálisan igazítva 23,1 milliárd forinttal, míg szezonális igazítás nélkül 20,2 milliárd forinttal nőtt. A szezonálisan nem igazított adatok szerint a forintbetétekből 49,9 milliárd forintot vontak ki, míg a devizabetétekből 70,1 milliárd forintos nettó betétet helyeztek el augusztusban a háztartások.
    A nem pénzügyi vállalatok hitelállománya, csak a tranzakciókat figyelembe véve, szezonálisan igazítva 62,6 milliárd forinttal, míg a szezonális hatások kiszűrése nélkül 80,2 milliárd forinttal nőtt augusztusban. A szezonálisan nem igazított adatok szerint a forinthitelek állománya 53,7 milliárd forinttal, míg a devizahitelek állománya 26,5 milliárd forinttal nőtt.
    A vállalatok betétállománya a szezonálisan igazított adatok szerint 62,8 milliárd forinttal, míg a szezonális hatások kiszűrése nélkül 170,5 milliárd forinttal nőtt. A szezonálisan nem igazított adatok szerint a forintbetétek esetében 6,7 milliárd forintos nettó betétkivonásra, míg devizabetétek esetében 177,2 milliárd forintos nettó betételhelyezésre került sor.
    A külföldi kötelezettségek állománya augusztusban a hitelintézetek mérlegfőösszegének 15,3 százalékát tette ki - áll a tájékoztatásban.