Auguszta napja van. | 2024.03.29

Tovább csökkent a szerb külkereskedelmi forgalom hiánya

2016-09-30 17:32:00

 

Az előző év első nyolc hónapjához viszonyítva 4,5 százalékkal csökkent a szerb külkereskedelmi forgalom hiánya, így 2,57 milliárd eurót tett ki - közölte internetes oldalán a szerb statisztikai hivatal pénteken.

 

    A statisztikai hivatal arról is beszámolt, hogy az év első nyolc hónapjában a teljes külkereskedelmi forgalom 20 milliárd euró volt, az export 8,72 milliárd eurót, az import pedig 11,29 milliárd eurót tett ki. A külkereskedelmi forgalom az előző esztendő azonos időszakához viszonyítva 7,3 százalékkal nőtt január és augusztus között. 
    A külkereskedelmi forgalom 64,6 százalékát a nyugat-balkáni ország az Európai Unió tagországaival valósította meg. Export szempontjából Szerbia legjelentősebb külkereskedelmi partnere Olaszország, Németország, Bosznia-Hercegovina, Románia és Oroszország, import szempontjából pedig Németország, Olaszország, Kína, Oroszország és Magyarország. 
    A hivatal hírt adott arról is, hogy Szerbia ipari termelése 5,1 százalékkal nőtt az idén augusztusban az előző év ugyanezen hónapjához viszonyítva, míg a teljes tavalyi év átlagát tekintve 3 százalékos növekedést produkált a szerb ipar. A 2016-os esztendő első nyolc hónapjában 5,3 százalékkal teljesített jobban a szerb ipar, mint egy évvel korábban. A növekedéshez a leginkább az elektromosenergia-termelés, a bányászat és a feldolgozóipar járult hozzá.