Gedeon napja van. | 2024.03.28

Tarlós: hitvallás a vasárnapi népszavazás

2016-09-30 07:14:14

 

Tarlós István, Budapest főpolgármestere szerint hitvallásként kell felfogni a vasárnapi kvótareferendumot.

 

    A főpolgármester az M1 aktuális csatorna péntek reggeli műsorában azt mondta, nem azért érdemes elmenni a vasárnapi népszavazásra, mert a kormány ezt javasolja és "direkt politikai közvetlen következménye" lenne Brüsszelben, hanem azért, mert "gyakorlatilag ez egy hitvallás".
    Képtelenség, hogy a magyarok ne mondhassák el a véleményüket ennek az egész folyamatnak a gazdasági, biztonsági egészségügyi és egyéb kockázatairól - tette hozzá.
    Tarlós István azt mondta, külföldről akarják meghatározni valamiféle képlet alapján, hány bevándorlót kell Magyarországnak befogadnia. Ez az ország szuverenitását durván sérti - jelentette ki.
    A főpolgármester szerint az Európai Unió szabályai nem működnek. Schengen egyáltalán nem működik, hiszen a görögök és az olaszok nem végzik el maradéktalanul a regisztrációt. Jelentős mértékben azonosíthatatlan személyazonosságú emberek tömege "tódul" Európába, és az a kívánság, hogy ezeket az embereket - gyakorlatilag ellenőrizetlenül - Magyarország is fogadja be. Ez így nem működik, nem lehet tudni, hogy ki a háborús menekült valójában - hangsúlyozta Tarlós István, hozzátéve: "a feltételezésnél sokkal erősebben mondhatjuk azt, hogy sokkal több a nem háborús menekült."
    Megjegyezte az is, hogy a migrációval kapcsolatban munkaerőpótlásról beszélnek, miközben több uniós országban a fiatalok munkanélkülisége 40 százalék feletti. 
    Tarlós István szerint az ellenzék egy jelentős része aktuálpolitikai kérdést csinál a problémakörből, és kizárólag a mában gondolkodik.
    Látni kell: nem egészen arról van szó, hogy háború elől menekülő szerencsétlen embereken segíteni kell, hanem egészen mások lehetnek a motivációk - jelentette ki a főpolgármester, aki hangsúlyozta: érdemes elmenni és nemmel szavazni a kényszerbetelepítésre, mert nem tudni hova vezet ez a folyamat.
    Tarlós István a Kossuth rádió 180 perc című műsorában azt mondta: azzal, hogy külföldön akarják meghatározni, az országoknak hány bevándorlót kell befogadniuk, "egy kicsit visszaköszönnek azok az idők, amikor mindent Moszkvából akartak meghatározni. "Most tulajdonképpen más körítésben, más fogalmazástechnikával mintha ugyanaz, vagy valami nagyon hasonló történne" - mondta.