Tivadar napja van. | 2024.04.20

A szélessávú internetre vonatkozó szabályok betartására szólított fel az Európai Bizottság

2016-09-29 16:01:00

A szélessávú internet szélesebb elterjedését segítő költségcsökkentő szabályozás betartására és a nemzeti jogrendbe való beemelésére szólított fel 19 uniós tagállamot, köztük Magyarországot, az Európai Bizottság - közölte Margarítisz Szkínász, az Európai Bizottság (EB) vezető szóvivője sajtótájékoztatón, csütörtökön.

    Elmondta: a nagy sebességű elektronikus hírközlő hálózatok fejlődése és elterjedése érdekében hozott intézkedések célja a meglévő infrastruktúra különféle szektorokon keresztül történő megosztása és újrafelhasználása mellett a széles sávú internet elterjedése költségeinek 30 százalékos csökkentése.
    Kifejtette, az Európai Bizottság 2016 márciusában levelet küldött azoknak a tagországoknak, amelyek nem emelték be nemzeti jogrendjükbe az uniós szabályozást, felszólítva őket annak maradéktalan alkalmazására.
    A költségcsökkentő intézkedések révén 2025-ig az iskolák, egyetemek, kutatóközpontok, közlekedési csomópontok mellett a kórházak és a közigazgatási intézmények, valamint a vállalkozások jutnak olyan technológiákhoz, amelyek rendkívül széles - másodpercenként 1 gigabit adat fel- és letöltésére képes - digitális kapcsolatot tesznek lehetővé. Minden európai háztartásnak legalább másodpercenként 100 Megabit letöltési sebességhez kell hozzáférnie bővíthető formában, valamint a főbb utak mentén és a vasúton zavartalan 5G lefedettséget kell biztosítani - mondta a szóvivő.
    Az uniós elképzelés szerint minden tagországnak legalább egy nagyvárosában 2020-ig hozzáférhetővé, kereskedelmi forgalomban elérhetővé kell tenni az 5G-s lefedettséget - tette hozzá.
    Margarítisz Szkínász elmondta, hogy az egységes digitális piac kialakítása érdekében a szélessávú internet elterjedésével kapcsolatban hozott uniós szabályok betartására felszólító üzenetet csütörtökön újra elküldte az Európai Bizottság Magyarország mellett Ausztriának, Belgiumnak, Bulgáriának, Horvátországnak, Ciprusnak, Csehországnak, Észtországnak, Finnországnak, Franciaországnak, Görögországnak, Lettországnak, Litvániának, Luxemburgnak, Hollandiának, Portugáliának, Szlovákinak, Szlovéniának és az Egyesült Királyságnak. 
    A felsorolt országoknak két hónapjuk van tájékoztatást adni arról, hogy az intézkedés az uniós szabályozással összhangban a nemzeti jogrendjükbe került. Ellenkező esetben a bizottság, összhangban az EU kötelezettségszegési eljárásokra vonatkozó szabályaival dönthet úgy, hogy az ügyet az Európai Unió Bírósághoz utalja és pénzügyi szankciókat javasoljon.