Csongor napja van. | 2024.04.16

NVI: négyen igényelték a választók személyes adatait a központi névjegyzékből kampánycélra

2016-09-29 12:03:00

A Fidesz, az MSZP, a Jobbik és a kormány igényelte a névjegyzékben szereplő választópolgárok személyes adatait a Nemzeti Választási Irodától (NVI) az október 2-ai népszavazás kampányában - közölte az NVI az MTI érdeklődésére csütörtökön. 

    Az NVI a választópolgárok adatainak választási célú kiadásáról az MTI-nek küldött válaszában emlékeztetett: a választási eljárásról szóló törvény és a népszavazási törvény lehetővé teszi, hogy országos népszavazás során a népszavazás kezdeményezői és az országgyűlési képviselőcsoporttal rendelkező pártok a névjegyzékben lévő választópolgárok személyes adatait (nevét és lakcímét) igényeljék a választási irodáktól közvetlen politikai kampány céljára.
    Az így megkapott adatok kizárólag a kampány céljára használhatók fel, és azokat legkésőbb a szavazás napján meg kell semmisíteni, majd a megsemmisítésről készült jegyzőkönyvet három napon belül át kell adni az adatszolgáltatást teljesítő választási irodának.
    Az adatszolgáltatás nem ingyenes, az igénylőnek a kötelező legkisebb munkabér tízhavi összegének megfelelő összegű - azaz jelenleg 1 millió 110 ezer forintos - adatszolgáltatási díjat kellett érte az NVI számlájára befizetni. 
    Az NVI emlékeztetett arra is, hogy minden választópolgárnak lehetősége van arra, hogy megtiltsa az adatai kiadását kampánycélokra. Ezt elektronikus úton az NVI (www.valasztas.hu), illetve személyesen vagy levél útján a választópolgár lakcíme szerinti helyi választási irodához benyújtott kérelemben lehet kezdeményezni (a levélben benyújtható kérelem nyomtatványa is megtalálható a www.valasztas.hu honlapon).
    Az NVI felhívta a figyelmet arra is, hogy a névjegyzéki adatok kiadásának megtiltása nem azonos a személyiadat- és lakcímnyilvántartásból történő adatszolgáltatás megtiltásával. Ez utóbbi a marketing, valamint különböző kutatások céljából a személyiadat- és lakcímnyilvántartásból történő adatkiadást korlátozza, és nem terjed ki a választási kampányban történő felhasználás céljából a névjegyzékből teljesített adatszolgáltatásra.