Auguszta napja van. | 2024.03.29

Leváltották a lengyel pénzügyminisztert, átszervezik a gazdasági tárcákat

2016-09-28 20:05:00

 Pawel Szalamacha pénzügyminiszter leváltását, valamint egy, a Mateusz Morawiecki kormányfőhelyettes által irányított gazdasági szuperminisztérium létrehozását jelentette be szerda délutáni sajtóértekezletén Beata Szydlo lengyel kormányfő.

    Szalamachát Mateusz Morawiecki jelenlegi kormányfőhelyettes, fejlesztési miniszter váltja fel a poszton - közölte Szydlo.
    Morawiecki egyúttal az összes gazdasági tárcát fogja felügyelni, egy szuperminisztériumnak megfelelő, újonnan létrehozott Miniszterelnöki Tanács Gazdasági Bizottsága élén állva - jelentette be a lengyel kormányfő, aki szerint a változások "hatékonyabb koordinációt" fognak lehetővé tenni a kormány reformterveinek megvalósításában.
    Szydlo aláhúzta: a változások megfelelnek a lengyel államigazgatás átszervezésére vonatkozó terveknek, melyek a kormányzó Jog és Igazságosság programjában szerepelnek.
    A bejelentett változásokat az első kommentárok "kozmetikázásnak" minősítették. Szalamacha távozását a TVPInfo lengyel közszolgálati hírtelevíziónak nyilatkozó Bogdan Chwedoruk politológus professzor "a kabineten belüli egyensúlykeresésnek" értelmezte, kevésbé fontosnak tartva a szakmai tényezőket.
    Más szakértői kommentárok a leváltást a szerdai kormányülésen jóváhagyott, most a parlament elé kerülő jövő évi költségvetés összeállításával hozták kapcsolatba, valamint azzal a nagyaszabású reformtervvel, melyet Morawiecki mutatott be tavasszal, és mely az állami felügyelet erőteljesebb érvényesítését, valamint az uniós alapok minél hatékonyabb felhasználását feltételezi.
    Emlegetik a keddi kabinetülésen jóváhagyott, szintén a parlament elé nyújtandó nagyszabású, több tízezer bérlakás építését célzó kormányprogramot is (Mieszkanie Plus - Lakás plusz), valamint a tavasszal már életbe lépett családtámogatási programot (500 plusz), illetve ezek megvalósításához szükséges eszközök biztosítását.
    Megfigyelők szerint a 2017-es költségvetés összeállítása ebben a tekintetben "kommunikációs nehézségeket okozott" Szalamachának, mások viszont - köztük Marek Zuber lengyel közgazdász - úgy látják: a Szalamacha vezette tárca a nehéz elvárásoknak megfelelően állította össze a büdzsét. A jövő évi költségvetési terv az idei évre tervezettnél magasabb, 60 milliárd zlotyt (mintegy 14 milliárd euró) hiányt feltételez ugyan, ez mindazonáltal a GDP-hez viszonyítva (2,9 százalék) megfelel a maastrichti kritériumoknak.
    Szakértők pozitívan értékelik az eddigi pénzügyminiszter által elkészített, a hatékonyabb adóbehajtást célzó lépéseket is.
    A legtöbb kritika Szalamachát azért érte, hogy a szeptemberben bevezetett, majd felfüggesztett kiskereskedelmi adó ügyében nem sikerült elkerülnie a konfliktust az Európai Bizottsággal.