Auguszta napja van. | 2024.03.29

Torinóban tanácskoztak a boros régiók

2016-09-28 12:05:02

Az AREV, vagyis a Bortermelő Régiók Európai Gyűlése az elmúlt hétvégén Torinóban, a Terra Madre Salone del gusto marketing termékkiállítás és vásár keretében tartott UNESCO munkacsoport ülést. A rendezvényen Borsod-Abaúj-Zemplén képviseletében részt vett Török Dezső, a megyei közgyűlés elnöke és dr. Kovács János, megyei főjegyző.

A hivatalos program péntek este UNESCO munkacsoport megbeszéléssel indult, amelyet hivatalos vacsora követett.  Szombaton megtekintették a házigazda Piemont régió standját.  A világörökségi szőlőművelés című kerekasztal beszélgetésen Török Dezső vetítéssel egybekötött  előadásában részletesen bemutatta Tokaj-Hegyalját. Délután az Extrém szőlőművelés – meredek vidékek és szigetek szőlői workshopon vett részt a megyei delegáció, illetve megtekintették a Terra Madre Salone del gusto  kiállítást és a vásárt.

1602_0_680.jpg

Torino főtere, a rendezvény helyszíne

A rendezvény kitűnő lehetőséget biztosított arra, hogy megyénk képviselői európai borászati szakemberekkel tanácskozzanak, illetve a Tokaj-Hegyaljai szőlőművelés és borkészítés jellegzetességeit bemutassák. Természetesen arra is lehetőség volt, hogy a külföldi vendégek megkóstolják a tokaji borokat.

 1602_3_680.jpg

Török Dezső képekkel illusztrált előadást tartott Tokaj-Hegyaljáról

A nagyszabású  piemonti nemzetközi vásárt  a helyi agrár termékek népszerűsítésére, a fenntartható mezőgazdasági termelés, a megfontolt fogyasztást propagálására hozták létre. Az árubemutatók mellett szakmai tanácskozásokat is rendeznek.

1602_2_680.jpgA rendezvényen nem csak beszéltek a borról, hanem kóstolták is, balról: Ettore Ponzo, az Európai Tanács alelnöke, dr. Kovács János, Török Dezső


A különleges, európai borokat bemutató és népszerűsítő programjával az AREV első alkalommal volt részese a Terra Madre Salone del gustonak.

1602_1_680.jpg

Workshop utáni közös fotó