Emma napja van. | 2024.04.19

Debreceni polgármester: a város elutasítja a betelepítési kvótát

2016-09-28 10:40:02

 

Debrecen elutasítja a kötelező betelepítési kvótát, és még a gondolatát is annak, hogy Brüsszel szándékai következtében újranyissák a helyi menekülttábort - jelentette ki a város polgármestere az egykori, menekülteket befogadó állomás előtt szerdán tartott sajtótájékoztatón.

 

    Papp László (Fidesz-KDNP) felidézte, milyen elviselhetetlen terhet jelentett a városnak az ellenőrizetlen bevándorlóáradat, amelynek a kormány migránspolitikája, a déli határszakasz lezárása és - a múlt év végén - a debreceni menekülttábor bezárása vetett véget.
    A polgármester felidézte, hogy a városi önkormányzat már két határozatában biztosította támogatásáról a kormány migránspolitikáját és utasította el a kötelező betelepítési kvótát.
    Több mint negyvenezer helyi polgár aláírásával is támogatta ezt, így várhatóan Debrecenben magas lesz a részvételi arány és a nemmel szavazók száma a népszavazáson - tette hozzá Papp László, megjegyezve: Debrecen a jövőben is békés, nyugodt, fejlődő város szeretne maradni.
    Kósa Lajos debreceni országgyűlési képviselő, a Fidesz frakcióvezetője a sajtótájékoztatón elhibázottnak nevezte az Európai Unió migránspolitikáját, és reményét fejezte ki, hogy az október 2-ai népszavazáson az ország többsége elutasítja a kötelező betelepítési kvótát.
    A kormánypárti politikus figyelmeztetett arra, hogy jelenleg is érvényben van az Európai Bizottságnak az Európai Parlament elé tárt, a felülről nyitott migránsbetelepítésre vonatkozó indítványa, és az a fenyegetés, hogy migránsonként 73 millió forintnak megfelelő büntetést kell fizetniük azoknak az országoknak, amelyek nem hajtják végre a kvóta szerinti befogadást.
    Ha megvalósulna Brüsszel terve, akkor vagy táborokban helyezhetnék el az egyébként integrálódni nem akaró migránsokat - amit az Európai Unió nem támogat -, vagy üres önkormányzati lakásokban, ahogy azt Franciaországban és Németországban teszik - mondta Kósa Lajos, hozzátéve: utóbbi elfogadhatatlan, rossz megoldás.
    Debrecen befogadó város, ahol inkább az ott tanuló külföldi egyetemistákat kell így elhelyezni - jegyezte meg a cívisváros volt polgármestere.
    Kósa Lajos végezetül közös európai összefogást sürgetett a határok védelmére, és ismét kijelentette: nem ide kell hozni a bajt, hanem odavinni a segítséget, ahol a gondok keletkeznek.
    A népszavazás nemzeti ügy - jelentette ki, reményét kifejezve, hogy október 2-án az ország lakosainak többsége nemmel szavaz.
    Az Országgyűlés május 10-én rendelte el a kormány által kezdeményezett népszavazást, amelyet Áder János köztársasági elnök október 2-ára írt ki. A kérdés úgy szól: "Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?"

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
19:45
- Időjárás-jelentés
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
MTI hírfelhasználó