Auguszta napja van. | 2024.03.29

Borszűrő Szent Mihály ünnepe és iparos nap Ópusztaszeren

2016-09-28 12:10:00

Mézédes magyar szőlőt, frissen préselt mustot kóstolhatnak és ritka mesterségek már-már elfeledett fogásait is elleshetik azok, akik szombaton ellátogatnak Borszűrő Szent Mihály ünnepére az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkba - tájékoztatta az intézmény marketingvezetője az MTI-t.

    Kodácz Csengele elmondta: ezen a napon a skanzen szinte minden épülete élettel telik meg, a portákon valamilyen iparos mutatja be mesterségét. A látogatók találkozhatnak kádárral, csipkeverővel, fafaragóval, bútorfestővel, finom étkek sülnek a kemencében, a Nomád parkban pedig 10. századi tevékenységek - körmönfonás, nemezelés, kézi orsózás, rokkázás - próbálhatók ki.
    Szent Mihály napjára, szeptember 29-re - ha az időjárás is kedvezett - beérett a szőlő az Dél-Alföldön, így a gazdák nekiláthattak a must elszűrésének. Az őszi munkálatok közül ezért kiemelt figyelmet kap a szüret a Szegedi tanya szőlőskertjében. A vendégek kipróbálhatják a szőlőpréselést, bőven fogyaszthatnak mézédes magyar szőlőt és friss mustot is. Nem maradhat el a szürethez kapcsolódó mulatság sem, ehhez a Fabatka együttes szolgáltatja a talpalávalót, a lépéseket pedig Nagy Róbert táncmester tanítja meg az érdeklődőknek.
    Az Emlékpark csatlakozik az Európai Madármegfigyelő Napok hétvégi programjához. Szombaton a Puszta házánál előadások hangzanak el a madárvédelemről, tartanak solymász-, valamint madárgyűrűzési-bemutatót és kiderül, hogyan dolgozik Falco, a mérgezésre szakosodott nyomozókutya. Délután pedig a vendégek - a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szervezésében - ellátogathatnak a közeli fokozottan védett madárrezervátumba, Büdösszékre, ahol maguk is bekapcsolódhatnak a ritka védett madarak megfigyelésébe.