Gedeon napja van. | 2024.03.28

Kvótareferendum - Péntekig lehet mozgóurnát igényelni

2016-09-28 06:10:45

 

Péntekig kérhet mozgóurnát a helyi jegyzőtől a mozgásában egészségi állapota vagy fogyatékossága miatt gátolt választópolgár, ezt követően már csak az országos népszavazás napján, október 2-án a szavazatszámláló bizottsághoz fordulhat ezzel a kérelemmel. 

 

    A mozgóurna iránti kérelmet a szavazóköri névjegyzékben szereplő, mozgásában egészségi állapota, fogyatékossága vagy fogva tartása miatt gátolt választópolgár nyújthat be szeptember 30-án 16 óráig a helyi választási iroda vezetőjének, a jegyzőnek.
    Mozgóurnát személyesen, levélben, illetve a www.valasztas.hu oldalon online lehet igényelni. A mozgóurnát csak olyan címre lehet kérni, amely ugyanazon szavazókörben található, ahol a választópolgár lakik. 
    Arra hivatkozva nem lehet mozgóurnát kérni, hogy valaki a munkavégzése miatt nem tud elmenni a szavazókörbe. 
    A szavazás napján a lakóhely szerinti szavazatszámláló bizottságtól lehet kérni a mozgóurnát, de csak 15 óráig. Ha a mozgóurna iránti kérelmet - az ehhez szükséges nyomtatvány letölthető a www.valasztas.hu oldalról - a választópolgár saját kezűleg aláírta, akkor a kérelmet bárki beviheti a szavazóhelyiségbe, nem kell ehhez meghatalmazás. 
    A szavazás napján a mozgóurnát a szavazatszámláló bizottság két tagja viszi ki a szavazókör területén belül úgy, hogy az urna a szavazókör este 7 órai zárására visszaérkezzen. 
    Fontos, hogy aki mozgóurnát kért, a szavazókörben "hagyományos módon" nem szavazhat, kizárólag mozgóurnával.