Tivadar napja van. | 2024.04.20

Románia szerdán veszi át az első hat felújított F-16-os harci repülőgépet Portugáliától

2016-09-27 17:07:00

 

Románia szerdán veszi át az első hat felújított F-16-os Fighting Falcon harci repülőgépet abból a tizenkettőből, amelyeknek a megvásárlásáról 2013-ban kötött szerződést Portugáliával - jelentette be kedden Mihnea Motoc román védelmi miniszter.

 

    A román légierő felségjelét viselő első hat felújított F-16 repülőgépet a portugáliai Monte Real támaszponton veszi használatba az a 23 román pilóta és műszaki szakember, akiket felkészítettek az F-16-osokra való áttérésre. A gépek október elején kerülnek át Romániába. Az eseményt a román védelmi miniszter történelminek nevezte. 
    Az F-16-osok a (Bukarest és a Fekete-tenger között félúton található) fetesti-i és az aranyosgyéresi (Campia Turzii) légi támaszpontokon fognak állomásozni, amelyeket az utóbbi időben újítottak fel, alkalmassá téve őket az amerikai gyártmányú harci gépek fogadására.
    A Portugáliával kötött 628 millió eurós szerződés megkötésekor Bukarest közölte: a használt F-16-osokat előbb Portugáliában korszerűsítik, új motorral és elektronikával, korszerű fegyverzettel szerelik fel őket és csak azt követően adják át Romániának. A gépek eddig átlagosan 3500 órát repültek, és mindegyikük további 4500 órányi használatra alkalmas, így becslések szerint további két évtizedig szolgálhatják a román légvédelmet.
    Szakértők szerint Romániának 48 többrendeltetésű harci repülőre (vagyis négy rajra) van szüksége. Tavaly a román hatóságok már bejelentették, hogy egy újabb F-16-os repülőraj beszerzésére készülnek, a védelmi miniszter kedden úgy vélekedett: erre 2017-ben kerül majd sor.
    A román légierő jelenleg izraeli segítséggel felújított orosz gyártmányú MiG-21 LanceR típusú vadászgépeket használ. A korábban 110 vadászgépből álló flottában mára körülbelül 30-40 harcképes gép maradt.