Gedeon napja van. | 2024.03.28

Négy év börtönre ítélték a főszervezőt egy madridi rendezvényen agyontaposott fiatalok halála miatt

2016-09-27 14:02:39

 

Gondatlanságból elkövetett emberölés miatt négy év börtönre ítélte kedden a spanyol bíróság másodfokon annak a Halloween-partynak a főszervezőjét, amelyen öt kamaszlányt vesztette életét a túlzsúfolt Madrid Arena nevű rendezvénycsarnokban 2012-ben.

 

    A nem jogerős ítélet szerint Miguel Ángel Florest, az eseményt szervező Diviertt cég vezetőjét kizárólag a haszonszerzés vezette: tisztában volt azzal, hogy a helyszín befogadóképessége nem éri el a 11 ezret, mégis több mint 16 ezer jegyet értékesített. Bár a csarnok már megtelt, hajnalban a bejáratnál bejutásra várakozó, korábban jegyet váltott mintegy 3 ezer embert a vészkijáraton át még beengedte az épületbe.
    Az indoklás szerint a vállalkozó tovább fokozta a kockázatokat azzal, hogy korábban lezáratta az átvezető folyosók, emeleti lépcsők ajtóit, így korlátozva a szabad közlekedést az épületben, előidézve a tömeg feltorlódását, míg odabent nem koordinálták biztonsági őrök az emberek mozgását, mert a szervező így akart spórolni a költségeken.
    A bíróság megállapította, hogy a Madrid Arena túlzsúfoltsága vezetett a fiatal lányok halálához.
    Az elsőrendű vádlott fellebbezést nyújt be az ítélet ellen.
    A bíróság három év börtönre ítélte a madridi rendezvényközpontokért felelős városi vállalat projektkoordinátorát, illetve a Diviertt cég főigazgatóját, Santiago Rojót. Két és hat hónap börtönbüntetést kapott Miguel Ángel Morcillo, a Diviertt személyzeti főnöke, valamint egy biztonsági cég vezetője.
    A bíróság felmentette a korábban elsőfokon bűnösnek talált két orvost, akik a Madrid Arenában szolgálatot teljesítettek aznap este, és Emilio Monteagudo volt madridi rendőrkapitányt is.
    A tragédia éjszakáján azért alakult ki tolongás, mert sokan megrémültek a horrorisztikus hangulatú rendezvényen fellobbanó tűzijáték-fáklyáktól. A kitört pánikban az emberek egymást taposva próbáltak menekülni.
    Az egész Spanyolországot megrázó tragédia ügyében összesen nyolc embert talált vétkesnek a bíróság.
    A Madrid Aranában történtek hatására a spanyol fővárosban szigorították a szórakozóhelyek befogadóképességére vonatkozó szabályokat, 2014 januárja óta négyzetméterenként csak két ember tartózkodhat, mert a kiürítési terv ennyit engedélyez.