Gedeon napja van. | 2024.03.28

Köztéri barakk kiállítás nyílik szerdán Győr belvárosában

2016-09-27 12:57:12

 

Barakkba zárva - Életre ítélve címmel a vidéki nagyvárosok közül elsőként Győrben látható szerdától a Gulág-emlékbizottság szervezésében az év elején Budapesten már bemutatott köztéri barakkinstalláció, a Gulág-emlékév alkalmából - tájékoztatta az emlékbizottság az MTI-t.

 

    A kiállítás egy fa szerkezetű barakkal csaknem 800 ezer magyar ember tragédiáját idézi meg, akik közül mintegy 200 ezren soha nem tértek vissza a szovjet kényszermunkatáborokból. Az installáció belsejében a Szovjetunióban töltött kényszermunka körülményei elevenednek meg.
    Az ablakok helyén 12 darab képpárt láthatnak majd az érdeklődők, amelyeket a múlt és a jelen párhuzamba állításával helyeztek el párokban. A napjainkban készült fotókon a Gulágot túlélők és családtagjaik láthatók.
    A cél, hogy érzékeltessék, mekkora különbség van a mai kor és az elhurcoltak akkori életkörülményei között.
    A képeket feliratok kísérik végig az installáción, amelyek nem csak a történelmi tényeket és a legfontosabb tudnivalókat mondják el, hanem az azokon szereplő, ma már idős egykori fogvatartottak élményeit, tapasztalatait, szubjektív emlékeit is bemutatja.
    A barakk installációt a budapesti Fővám téren mutatták be elsőként, idén február 25-én, a kommunista diktatúra áldozatainak emléknapján. Győrben október 2-ig tekinthető meg a Városháza előtt.
    A köztéri kiállítás ezután Szombathelyen, Zalaegerszegen, Kaposváron, Kecskeméten, Békéscsabán és Nyíregyházán látható majd.