Andrea napja van. | 2024.04.18

Kevéssé figyelnek a mozgássérültekre a turizmusban a mozgáskorlátozottak egyesülete szerint

2016-09-27 07:45:12

 

Kevéssé figyelnek a mozgássérült emberek szempontjaira a turizmusban, a szolgáltatások jelentős része még mindig nem akadálymentes - hívta fel a figyelmet a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) és a Magyar Utazási Irodák Szövetsége keddi, MTI-hez eljuttatott közös közleményében.

 

    Kifejtették, a turizmus szeptember 27-i világnapja alkalmából - amelynek idei témája az akadálymentes turizmus - ki kell mondani: Magyarország még messze van attól, hogy a mozgáskorlátozott emberek ugyanúgy üdülhessenek, szabadidős és kulturális programokon vehessenek részt, mint bárki más.
    A két szervezet szerint kiemelten figyelni kell a mozgássérült, köztük a súlyosan mozgássérült, jellemzően kerekesszéket használó emberek szempontjaira, amihez elengedhetetlen az érintettek és a turizmus szereplői közötti együttműködés. A két szövetség közösen is felhívja a turisztikai szakmában dolgozók és a döntéshozók figyelmét arra, hogy a speciális igények kiszolgálása, a turisztikai szolgáltatások akadálymentessé tétele közös érdek.
    Kiemelik: a kormány új turisztikai stratégián és törvényen dolgozik, a MEOSZ a nyáron elküldte javaslatait a turizmusért felelős kormánybiztosnak, amire választ várnak.
    Alapvető gond a MEOSZ szerint, hogy még mindig nem egyértelmű, mit tekintünk akadálymentesnek. A szállodáknál például több, tipikus hibával találkozni: túl meredek rámpák, nem megfelelő méretű, kialakítású szobák, mosdók, hiányzó kapaszkodók, nem működő korlátliftek. A megfelelő akadálymentességhez egységes szempontokra és ellenőrzésre van szükség, de elengedhetetlen az érintettek, a rehabilitációs szakmérnökök bevonása is - írták.
    A megoldásra váró problémák közé sorolták a közösségi közlekedés akadálymentesítésre mellett, hogy lehetőséget kell teremteni emelővel ellátott, átalakított gépjárművek bérlésére, vagy a fürdőkben speciális beemelő szerkezetekre, személyi segítésre van szükség.