Auguszta napja van. | 2024.03.29

Jordániában lelőttek egy, az iszlám vallás gyalázásával vádolt írót

2016-09-25 15:42:00

Lelőttek vasárnap Ammán belvárosában, egy bíróság bejáratánál egy írót, akit egy karikatúra megosztása miatt az iszlám vallás gyalázásával vádoltak - jelentette az al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió.
    Nahed Hatr éppen a tárgyalására érkezett, amikor a bíróság bejáratánál a támadó három golyót eresztett fejébe. 
    Az 56 éves író a helyszínen meghalt. A támadót azonnal elfogták. Szemtanúk szerint a merénylő ötvenes éveiben járó szakállas férfi, aki az ultrakonzervatív szunnita szalafistákra jellemző ruhát viselt. 
    A keresztény Hatr az iszlamizmus ellenzője volt, és nyíltan támogatta hazájában a szíriai Aszad-rezsimet. 
    Azért tartóztatták le augusztusban és citálták bíróság elé, mert a Facebookon megosztott egy karikatúrát, amely a hatóságok szerint sérti az iszlámot. A gúnyrajzon egy szakállas muzulmán férfi látható, amint ágyban fekszik két nővel, dohányzik, és közben arra kéri az ablakon bekukucskáló Istent, hogy hozzon neki bort és kesudiót. 
    A hatóságok szerint az író törvényt sértett azzal, hogy közösségi felületen megosztotta a karikatúrát. A rajz nagyon gyorsan lekerült a közösségi oldalról, miután sokan dühödten reagáltak rá. 
    Hatr bocsánatot kért, és azzal védekezett, hogy a fundamentalista szunniták Istenhez való viszonyát akarta kifigurázni. Azzal vádolta iszlamista ellenlábasait, hogy botránykeltéssel akarnak leszámolni vele.