Auguszta napja van. | 2024.03.29

Az Együtt önálló listát állít a 2018-as országgyűlési választásokon

2016-09-24 18:45:00

Az Együtt - a Korszakváltók Pártja önálló listát állít a 2018-as országgyűlési választásokon - erről döntött egyebek mellett az ellenzéki párt harmadik küldöttgyűlése szombaton Budapesten.

    Az MTI-nek eljuttatott határozat szerint a magyarok "elvesztették hitüket a részvételi demokráciában", csalódtak, mert a politikusok pártállástól függetlenül hazudtak választóiknak, és nem vállalták a felelősséget a tetteikért. Hozzátették: az ország 2016-ra "egy szűk, saját zsebére dolgozó csoport foglya lett". A korrupciót a rendszer alapjává tevő kormányzat "tudatosan veszi el a javainkat, a jogainkat és a jövőnket". Hatalmuk a gyűlöletkeltésen alapul, különbséget tesznek ember és ember között, embertársaik nyomorúságával szemben érzéketlenek. Az ország történelmi barátaival szembefordulnak, keleti hatalmaknak udvarolnak - írták.
    Az Együtt szerint 2018 után demokratizálásra, jóléti fordulatra, oktatási szemléletváltásra és nyugatos politikára van szükség. A küldöttgyűlés a 2018-as győzelem érdekében 9 pontban határozta meg a párt politikáját - olvasható a párt politikájáról és a 2018-as választási felkészülésről szóló határozatban.
    Eszerint egy új alkotmány konszenzusos megalkotására kérnek mandátumot a választóktól. Szemléletváltást sürgetnek az oktatásban minden szinten, "több pénzt és szaktudást, kevesebb politikát" ígérnek. Alkalmassá szeretnék tenni az egészségügyi ellátást, a szociális juttatásokat és a nyugdíjrendszert a következő generációk támogatására, csökkentenék az egyenlőtlenségeket, újraindítanák a modernizációt és a polgárosodást. Az ellenzéki párt álláspontja szerint előtérbe kell helyezni a nyugati szövetségi politikát a "keletre tekintő onnan elnyomást és korrupciót eltanuló rezsimmel szemben".
    Az Együtt lehetségesnek tartja a győzelmet, úgy látják, létre lehet hozni a mostani kormány leváltásához szükséges koalíciót. Ugyanakkor a párt szerint ez csak akkor lehetséges, ha garanciát tudnak adni a választóknak arra, hogy "a kormányváltás egyben megújulást is hoz".
    A határozat szerint a küldöttgyűlés arról határozott, hogy a megújulásért a párt önálló listát állít 2018-ban, mert szerintük csak így tudják bővíteni szavazótáborukat. Szintén állást foglaltak az ellenzéki jelöltek előválasztásáról: álláspontjuk szerint erre szükség van, "mert lehetővé teszi, hogy a legrátermettebbeket tiszta versenyben válasszák ki a polgárok". "Csak az lehet jelölt, aki valóban győzni és változtatni akar 2018-ban, és aki semmilyen különalkut nem köt a rezsimmel" - írták.
    Az Együtt határozata emellett egységes fellépésre sürgeti a parlamenti ellenzéket, hogy "az Országgyűlés mihamarabb változtasson a tisztességtelen és aránytalan választási szabályokon".