Auguszta napja van. | 2024.03.29

Tízéves a debreceni MODEM

2016-09-24 09:57:00

A MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ életre hívása az egyik legjobb döntése volt Debrecennek - hangoztatta a város polgármestere pénteken a 10 éves MODEM születésnapi rendezvényén.

    Papp László (Fidesz-KDNP) kijelentette, a MODEM létrehozásával "nagy követ dobtunk a hazai kulturális életbe, ami nagy hullámokat keltett".
    Szavai alátámasztására sorolta az olyan országos, sőt nemzetközi figyelemmel kísért tárlatokat, mint az Antal-Lusztig gyűjtemény bemutatóit, a da Vinci kiállítást, a Messiások című tárlatot vagy a Kis magyar pornográfia című kiállítást.
    Beszélt arról is, hogy Debrecen 2023-ban szeretne Európa Kulturális Fővárosa (EKF) lenni, és a pályázatban óriási értéket jelent MODEM.
    A polgármester szerint Debrecen a kulturális infrastruktúra tekintetében az ország leggazdagabb városa, de a fejlesztésektől a következő években sem lépnek vissza. Papp László utalt a Csokonai Nemzeti Színház épületének tervezett teljes felújítására, a Latinovits színház megnyitására és egy új, minden igényt kielégítő hangversenyterem felépítésének tervére.
    Kósa Lajos (Fidesz) országgyűlési képviselő, aki a MODEM építésekor Debrecen polgármestere volt, felidézte: a város közösségével összefogva egy teljesen haszonelvű világban vágtak bele egy kulturális nagyberuházásba. Megérte - tette hozzá -, mert nem a semmi közepén épült a MODEM, hanem olyan városban, ahol nagy hagyománya van a kultúrának.
    Kósa Lajos szerint a MODEM illeszkedik Debrecen gazdaságfejlesztési törekvéseihez, amely előnyben részesíti a magas hozzáadott értéket képviselő iparágakat és szolgáltatásokat. Az ott dolgozók kulturális feltöltődéséhez is hozzájárul a művészeti központ - tette hozzá.
    A politikus - utalva az elmúlt 10 év tárlatainak sokszínűségére - méltatta a MODEM nyitottságát: "legyünk erre büszkék, soha ne rekeszünk ki senkit e ház falai közül". "Debrecen igazi ereje a befogadás, ami megtartó erő" - mondta Kósa Lajos.
    Kónya Ábel, a MODEM vezető kurátora hozzátette: az elmúlt 10 év Debrecen művészeti életében is fontos volt, a központ nem csak a művészetekhez, hanem a művészekhez is kapcsolódást jelent.
    A 10 éves jubileum alkalmából pénteken Befogadás - elmélet nélkül címmel a kortárs képzőművészetről rendeztek kerekasztal beszélgetést a MODEM-ben, szombat délután vetített képes előadásokkal, tárlatvezetésekkel és irodalmi kerekasztallal várják az érdeklődőket.