Andrea napja van. | 2024.04.18

Pelczné: az EU egyre inkább kényszerítő intézkedéseket hoz és trükközik

2016-09-24 09:08:00

 Az Európai Unió egyre inkább kényszerítő intézkedéseket hoz, Brüsszelben szeretnek a tagállamok megkérdezése nélkül dönteni, és trükköznek is, hogyan tudják kikerülni a miniszterelnököket - jelentette ki Pelczné Gáll Ildikó, az Európai Parlament és a Fidesz alelnöke péntek este Mezőkövesden, az október 2-i népszavazásról tartott lakossági fórumot megelőző sajtótájékoztatón.

    Kifejtette: a kötelező kvóta olyan állandó válságkezelő mechanizmust hívna életre, amely felhatalmazná az Európai Bizottságot, hogy a tagállamok megkérdezése nélkül bármikor eldöntse, kit, mikor és hová telepít be. Ez szerinte olyan mértékű beavatkozás a szuverenitásba, amit még az Európai Unió sem tehet meg.
    Tállai András, Mezőkövesd fideszes országgyűlési képviselője, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti és adóügyekért felelős államtitkára történelmi jelentőségűnek nevezte az október 2-i népszavazást. Szerinte az EU-nak olyan nagy veszéllyel, fenyegetéssel szemben, mint a migránsválság, még nem kellett fellépnie.
    Azt mondta, érződik, hogy az EU vezetői nem találják a megoldást a 21. századi népvándorlásra. Hozzátette: az emberek azzal lennének elégedettek, ha meg tudnák védeni kultúrájukat, keresztény vallásukat, értékeiket, valamint biztonságukat; Európa egyik legnagyobb értéke ugyanis a biztonság.
    Mindehhez nincs szükség arra, hogy más földrészekről emberek milliói induljanak Európába és ellenőrizetlenül járkáljanak, telepedjenek le a tagállamokban - mondta. Magyarország mindezek ellen a maga módján küzd: kerítést épített, most viszont, október 2-án a magyar emberek támogatására is szükség van - fűzte hozzá.
    Pelczné Gáll Ildikó arról is beszélt, hogy a migránsválság velejárójaként biztonságpolitikai kérdéseket is meg kell vizsgálni, hiszen most már "a biztonságunkat sem tudják szavatolni".
    Rámutatott ugyanakkor: a biztonságpolitikai kérdések mindig nemzeti hatáskörbe tartoztak, és fontos, hogy ott is maradjanak.
Egy eredményes és érvényes népszavazás nyomán akár az alaptörvénybe is belekerülhet, hogy Magyarországra a magyar parlament megkérdezése nélkül nem magyar embereket nem lehet betelepíteni.
    Szavai szerint az EU-ban tartanak attól, hogy a magyar népszavazás példája ragadós lesz, és mások is véleményt fognak formálni. Így pedig már nem csak néhány, kényelmes brüsszeli szobában üldögélő, a választói akarattól nem befolyásolt ember hoz majd döntéseket - fogalmazott.
    Az alelnök szólt arról is, hogy néhány vezető európai politikust csak egy dolog zavar az Európai Unióban, mégpedig az európai polgárok. "A mi politikánk lényege" viszont a választók akaratának megtestesítése - tette hozzá.
    Pelczné Gáll Ildikó Angela Merkel német kancellár szavait is idézte. Az egyik egy évvel ezelőtti mondata az volt, hogy "megbirkózunk vele, sikerülni fog". A másik, e héten elhangzott mondata már az volt, hogy "az integráció nem járt sikerrel", illetve "ha tehetném, visszaforgatnám az idő kerekét". Ez utóbbi beismerése annak, hogy az EU migránskérdésben hozott összes döntése elhibázott volt - mutatott rá.