Gedeon napja van. | 2024.03.28

Az Alföld barbárjai - Régészeti kiállítás Szegeden

2016-09-23 17:59:00

 

A rómaiak által barbároknak nevezett népek Szeged körüli életét bemutató régészeti kiállítás nyílt pénteken a szegedi Kass Galériában.

 

    Medgyesi Konstantin sajtóreferens a megnyitó előtt elmondta, a tárlat arra a kérdésre keresi a választ, hogy mi történt a mai Szeged és Csongrád megye területén abban az időszakban, amikor a Vezúv kitörése elpusztította Pompejit.
    A rómaiak ekkoriban mindenkire barbárként tekintettek, aki nem római polgár volt. A barbárok közé tartoztak a szarmaták is, akik Szeged környékét lakták. Háborús időkben csatáztak a rómaiakkal, békeidőben azonban aktív kereskedelem folyt közöttük, és így a Római Birodalomból származó sok tárgy maradt ránk Szeged környékén is - közölte a muzeológus.
    A tárlaton az elmúlt évtizedek során a Dél-Alföldön talált régészeti leletek segítségével ismertetik meg a látogatókat a szarmaták kultúrájával, mindennapjaival. A kiállításon látható két "in situ" sír: a csontvázakat eredeti, feltáráskori helyzetükben mutatják be. Emellett női sírokban megtalált csontfésű, tükör, festékes tégely, piperekészlet is látható a Kass Galériában, valamint olyan különleges nyakláncokat, karékeket is bemutatnak, amelyek talizmánjai óvó-védő, bajelhárító vagy fájdaloműző szereppel is bírhattak.
    A barbár szarmata harcosokat félelmetes ellenségeknek tekintették a rómaiak: rettegtek mérgezett nyilaiktól, félelmetes fegyvereiktől és kinézetüktől. A Pompeji katasztrófájakor elhunyt római történetíró, idősebb Plinius arról is beszámolt, hogy a szarmata férfiak tetoválták testüket. A tárlaton a szarmaták fegyvereit is megismerhetik az érdeklődők.
    A szakemberek elkészítették egy égetőkemence rekonstrukcióját, és bemutatnak több tucat különböző funkciójú és méretű agyagedényt is.
    Szegeden június végén nyílt az ókori Pompejit bemutató kiállítás, amelyet eddig több mint 40 ezren láttak. A múzeum központi épületében, a Kultúrpalotában az ókori Pompeji politikai élete, fürdőkultúrája elevenedik meg Nápolyból érkező műtárgyak, történeti ereklyék segítségével. A Fekete házban kapott helyet az egykori Pannónia provincia mindennapjait bemutató tárlat, és itt ismerkedhetnek meg az érdeklődők a gladiátorok világával is.