Andrea napja van. | 2024.04.18

Az euróövezet gazdasági teljesítménye 20 havi mélyponton szeptemberben

2016-09-23 09:14:26

 

Az euróövezet szeptemberi gazdasági teljesítménye 20 havi mélypontra esett a Markit Economics gazdaságkutató intézet pénteken közölt  beszerzésimenedzser-indexei alapján.

 

    Az euróövezet szeptemberi feldolgozóipari beszerzésimenedzser-indexének (BMI) előzetes értéke 52,6 pontra, három hónapja legmagasabb szintre javult az augusztusi 51,7 pontról.
    A szolgáltatóipari BMI ugyanakkor 21 havi mélypontra, 52,1 pontra esett az augusztusi 52,8 pontról.  
    A feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatok egyesítésével képzett összetett szeptemberi BMI 20 havi mélypontra, 52,6 pontra került az augusztusi 52,9 pontról. 
    A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének a növekedését, 50 pont alatti értéke pedig a csökkenését jelzi.
    "Az euróövezet gazdasága kedvezőtlen adatokkal zárta a harmadik negyedévet, a növekedési ütem 20 havi mélypontra süllyedt. A szeptemberi BMI-adatok az év első felévben is tapasztalt átlagnak megfelelő 0,3 százalékos negyedéves GDP-növekedésre engednek következtetni a harmadik negyedévben is. A BMI-mutatók szeptemberi alakulása alapján továbbra is nyitva áll az ajtó az Európai Központi Bank (EKB) előtt, hogy újabb gazdaságösztönző intézkedéseket alkalmazzon" - mondta el Rob Dobson, a Markit vezető közgazdásza.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány