Auguszta napja van. | 2024.03.29

Bakondi: összefüggés van a tömeges migráció és a belbiztonság romlása között

2016-09-23 06:12:23

Kétségtelen összefüggések figyelhetők meg a tömeges migrációs mozgás és az érintett országok belbiztonsági helyzetének romlása között - mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója csütörtökön egy Dunakeszin tartott lakossági fórumon.

    Jelzik ezt a terror- és a köztörvényes cselekmények, a nők elleni erőszak és a szociális rendszer megingása - közölte Bakondi György.
    Felidézte: az elmúlt egy-másfél évben 1,5-2 millió ember jutott be úgy Európa szívébe, hogy nem volt semmifajta ellenőrzés, "nem tudni, hogy kik ők, milyen identitással, milyen célokkal érkeztek, gyakran azt se tudjuk, hogy hány évesek, mihez értenek".
    Bakondi György aláhúzta: ahol nagy számban fogadtak be migránsokat, ott láthatóan jelentősen romlott a belbiztonsági helyzet. 
    A főtanácsadó arra hívta fel a figyelmet, hogy az Európai Unióban olyan jogszabály megalkotása zajlik, amely felső határ nélküli embertömeg beengedését és automatikus szétosztását jelentené valamennyi tagállamban.     Hozzátette, hogy megkönnyítenék a családegyesítést, sőt olyan külföldiekre is kiterjesztenék a szétosztási mechanizmust, akik nem politikai menekülti státuszt igényelnek, hanem kifejezetten gazdasági migránsok. 
    A magyar kormány álláspontja a kezdetektől világos - mondta a főtanácsadó. 
    Európának képesnek kell lennie külső határai megvédésére. Érvényesítenie kell az unió és a nemzetállamok erre vonatkozó szabályait. Az unió területén kívül kell létrehozni nagy táborokat, amelyek összegyűjtik ezeket az embereket, és ahol biztonsági szűrések történnek, hogy csak azok juthassanak Európába, akik valóban politikai menekültek, mindent tudni lehet róluk és megvan, hogy melyik ország kívánja befogadni őket - közölte Bakondi György. 
    Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati kommunikációért felelős államtitkára emlékeztetett: a probléma belbiztonsági vonatkozásai azért is érdeklik fokozottabban a Dunakeszin élőket, mert a közeli Fóton található az az intézmény, ahol a kísérő nélkül érkező kiskorúakat fogadják. 
    Fóton fordult meg az a baltás gyilkos is, aki Németországban megtámadott egy családot a vonaton. Ez is jelzi, hogy a biztonsági vonatkozás akár helyben megjelenő probléma is lehet - mutatott rá.
    Kiemelte: ha kötelező elosztási rendszer lép hatályba, akkor az a településeken fog lecsapódni, hiszen azok üres lakásaiba, szociális és bérlakásaiba kerülnek a Brüsszel által elosztott emberek.