Auguszta napja van. | 2024.03.29

Felfüggesztett börtönre ítélték a "cukros ügy" vádlottjainak többségét Győrben

2016-09-22 17:13:00

 

Három év szabadságvesztésre ítélte az úgynevezett cukros ügy kilenc vádlottjának egyikét csütörtökön első fokon a Győri Törvényszék, a többiek felfüggesztett börtönbüntetést kaptak. A vád szerint a cukor színlelt értékesítésével és körbeszámlázással több százmillió forint értékben követtek el adócsalást.

 

    Máté Kinga, a törvényszék szóvivő bírája az MTI-nek felidézte: az első- és a másodrendű vádlott érdekeltségi körébe tartozó gazdasági társaságok 2006 áprilisa és júniusa között 1,2 milliárd forint értékben vásároltak és adtak el cukrot, erről azonban adóbevallást nem készítettek, áfafizetési kötelezettségüknek pedig nem tettek eleget. Így mintegy 150 millió forint kárt okoztak az állami költségvetésnek. 
    A harmadrendű vádlott ügyvezetése alatt álló győri cukorkereskedő cég három szlovákiai társaságnak értékesített mintegy 12 ezer tonna cukrot, csaknem 2 milliárd forint értékben. A vádlott úgy tudta, hogy a vevők Szlovákiába szállítják a felvásárolt élelmiszert, ezért nulla százalékos adókulccsal számolt el. A szlovák cégek viszont a cukrot több magyarországi végfelhasználóhoz juttatták el, és a nettó áron megvásárolt élelmiszert az áfával növelt összegért értékesítették, ezzel jelentős haszonra tettek szert. A harmadrendű vádlottnak mintegy 300 millió forint áfát kellett volna befizetnie, ezt azonban elmulasztotta, mert a szlovákiai cégek képviseletében eljáró többi vádlott megtévesztette. Emellett az ötödrendű vádlott még több cég közbeiktatásával további 76 millió csökkentette adófizetési kötelezettségét.
    Máté Kinga elmondta még: előfordult az is, hogy az ügyben érintett egyik gazdasági társaság csak "papíron" vásárolt és adott el mintegy 2 milliárd forint értékű cukrot, ténylegesen árumozgás azonban nem volt, csak pénzmozgás. A társaság ezzel mintegy 250 millió forinttal kevesebb adót fizetett.
    Az ügyben még 10 éve indult nyomozás az adóbevételt különösen nagy mértékben csökkentő adócsalás bűntette és más cselekmények miatt. 
    A bíróság az ötödrendű vádlottat folytatólagosan elkövetett, az adóbevételt különösen nagy mértékben csökkentő adócsalás bűntette miatt 3 év szabadságvesztésre ítélte, a többi vádlottat felfüggesztett szabadságvesztéssel sújtotta. Az ítélet nem jogerős, a vádlottak közül volt, aki enyhítésért, illetve felmentésért fellebbezett. Az ügy tárgyalása másodfokon a Győri Ítélőtáblán folytatódik.
    Az ügyben a bíróság 39 tárgyalási napot tartott és mintegy kétszáz tanúvallomást szerzett be. A nyomozati iratok között 320 kötet lefoglalt könyvelési anyag állt rendelkezésre. Az ügy bonyolultsága miatt a bíróság két hivatásos bíróból és három ülnökből álló ötfős tanácsban járt el.