Auguszta napja van. | 2024.03.29

Tíz kilométeres tömlős mobilgáttal is tud védekezni a katasztrófavédelem

2016-09-22 13:39:00

 

Tíz kilométer hosszúságú, rendkívül gyorsan bevethető, vízzel feltölthető tömlős mobilgátat is tud használni árvíz esetén a katasztrófavédelem egy most zárult projekt eredményeképpen.

 

    A mobilgátas védekezés az árvízzel sújtott területeken elnevezésű projekt, amelynek zárórendezvényét csütörtökön tartották Budapesten, a Svájci-Magyar Együttműködési Program társfinanszírozásában valósult meg, mintegy egymilliárd forintból.
    Tóth Ibolya, a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósága költségvetési főosztályának vezetője a rendezvényen elmondta: a 2012-ben indult projekt révén 12,5 kilométer hosszúságú mobilgátrendszerrel, valamint a tárolásához és szállításához szükséges eszközökkel, gépjárművekkel gazdagodott a katasztrófavédelem eszközparkja.
    Rámutatott, Magyarország katasztrófafenyegetettségének első helyén az árvizek állnak, szinte évente lehet számítani valamelyik folyónk áradására.
    A mobilgátrendszer könnyű műanyagból készült, ez lehetővé teszi a gyors és hatékony védekezést. Erre a legnagyobb szükség a Felső- és a Közép-Tisza-vidéken van - mondta Tóth Ibolya, hozzátéve: tíz kilométernyi mobilgátat ezen a területen vetnek majd be árvíz esetén. A fennmaradó 2,5 kilométeres szakaszt és eszközrendszerét Budapesten helyezik el kiképzési céllal - közölte.
    Tóth Ibolya hangsúlyozta: az árvízi védekezésben csúcstechnológiának tekinthető rendszer hatékonyan növeli a katasztrófavédelem beavatkozási képességét.
    Zám Balázs, a svájci nagykövetség programvezetője elmondta, a svájci adófizetők pénze jó célokat szolgált, kedvezményezettjei az érintett területeken élők. Kiemelte: a gyorsan bevethető árvízvédelmi eszközzel a Felső-Tisza vidékén sokkal jobban biztosítható a védelem.
    Savanyú Adrián, a Miniszterelnökség megbízott főosztályvezetője kiemelkedően fontosnak nevezte a most zárult projektet, hiszen - mint mondta - hirtelen érkező árvíz esetén gyorsan lehet reagálni a tömlős mobilgáttal.
    Tóth Ferenc országos polgári védelmi főfelügyelő közölte, a tömlős mobilgát egyik nagy előnye az is, hogy környezetbarát, használata közben nem keletkezik veszélyes hulladék. Az árvízi védekezésnél használt homokzsákokat ugyanis veszélyes hulladékként kell kezelni - mutatott rá.
    A rendezvényen közreadott tájékoztató szerint a vízzel feltölthető, tömlős mobilgát tipikusan az árvizek gyors kialakulása esetén nyújt hatékony védelmet, lassú lefolyású árvizeknél pedig szakaszvédekezésre, illetve a mentőerők tehermentesítésére használható eredményesen. Használható aszfalton, homokon, füvön, kavicson, betonon rögzítés nélkül.
    Négy-nyolc szakember egy óra alatt akár 200-300 méteres szakasz árvízi védelmét is el tudja látni - írták. A projektben legalább 75 centiméter magas, árvíz elleni védelmet írtak elő.