Auguszta napja van. | 2024.03.29

Magyar kulturális fesztivál a bécsi magyar nagykövetségen

2016-09-22 13:01:00

 A magyar kultúrát bemutató eseményt tartanak a bécsi magyar nagykövetségen csütörtökön, a hungarikumokat a gasztronómia és a divat témaköréből ismerhetik meg az esemény vendégei.

    "A magyar kultúra hagyományvilágát látszólag különböző, de valójában nagyon összefüggő produktumokon keresztül szeretnénk megmutatni a gasztronómiától a divaton keresztül a tudományos igényű szakkiadványig" - mondta Molnár Mária, az eseményt szervező Collegium Hungaricum igazgatója. Hozzátette: a fesztivál rávilágít arra is, hogy a magyar hagyományok miképpen kapcsolódnak az európai kultúrához és a jelenlegi trendekhez. 
    Az eseményen két divatbemutató is megtekinthető. Elsőként a By Me kollekciója mutatkozik be, Hrivnák Tünde kézzel hímzett, kalocsai és matyó mintás alkalmi kollekcióit vonultatják fel. A délután folyamán láthatók a Hampel Katalin nevével fémjelzett ruhaköltemények, amelyek a régi magyar hagyományok és mai divat ötvöződéséből születtek. A ruhákat Sasvári Sándor és Sáfár Mónika színművészek közreműködésével mutatják be. 
    A kulturális találkozón megismerhető lesz a Terített asztalaink üzenete című könyv is, amely a történelmi korokon át ábrázolja a paraszt, iparos, polgár és arisztokrata családok mindennapjait és életmódját. Szeleczky Ildikó, a Vendégvárás Művészete Egyesület elnökének könyvét Schmittné Makray Katalin mutatja be a nagykövetségen. 
    A borkóstolót a Tokaji Borbarátnők Társaságának képviseletében Kulcsár Edit és Béres Klára szervezik. A nap folyamán a Demeter, a Béres és a Szepsy pincészet borait kínálják majd. 
    Az esemény vendégei diplomaták, Ausztriába akkreditált nagykövetek és az osztrák kulturális élet képviselői lesznek.