Tivadar napja van. | 2024.04.20

Fidesz: a Jobbik és az LMP nem veszi figyelembe a demokratikus normákat és szokásokat

2016-09-21 21:16:00

 

A Fidesz-frakció szerint a Jobbik és az LMP választási rendszerről tartott egyeztetése azt mutatja, hogy a két párt "nem veszi figyelembe a demokratikus normákat és szokásokat".

 

    A nagyobbik kormánypárt parlamenti frakciója szerdai az, MTI-hez eljuttatott közleményében arra reagált, hogy az LMP és a Jobbik a nap folyamán, Budapesten egyeztetett az arányosság alapelvének érvényesítéséről, a kampányfinanszírozási törvény módosításáról és a külföldi szavazókra vonatkozó szabályokról.
    A Fidesz-frakció közleményében azt írta: a két ellenzéki párt kezdeményezése "nem irányul másra, mint a népszavazás ellehetetlenítésére".
    Úgy értékeltek: "egy demokráciában elfogadhatatlan", hogy amikor "zajlik egy referendum", a választási eljárási törvényt módosítsák.
    Az LMP és a Jobbik egyeztetése után Hadházy Ákos, az LMP társelnöke bírálta, hogy a külföldön dolgozók nem szavazhatnak levélben, mint a honosított állampolgárok, a jelenlegi választási rendszert pedig aránytalannak ítélte arra hivatkozva, hogy a megszerzett szavazatok és a parlamenti mandátumok jelentős különbségeket mutatnak. Dúró Dóra, a Jobbik frakcióvezető-helyettese konstruktívnak minősítette a találkozót, és egyetértett abban, hogy a választási rendszer torzításokat eredményez a mandátumokban. Mint mondta, arra van szükség, hogy a szavazók valódi akaratát képezze le az Országgyűlés.