Gedeon napja van. | 2024.03.28

MNB: ha szükséges erőteljesebb korlátozás is lehet a 3 hónapos betétnél

2016-09-20 17:17:00

 A jegybanki alapkamat 0,90 százalékos szintjének tartós fenntartása és a monetáris kondíciók lazítása a betéti eszköz korlátozásával összhangban van az inflációs cél középtávú elérésével és a reálgazdaság ennek megfelelő mértékű ösztönzésével. Amennyiben azonban a későbbiekben az inflációs cél elérése további monetáris lazítást indokol, a monetáris tanács kész a 3 hónapos betéti állomány erőteljesebb korlátozására - közölte az MNB kedden a monetáris tanács ülését követően.

    A testület megítélése szerint a magyar gazdaságot továbbra is kihasználatlan kapacitások jellemzik, és az infláció tartósan mérsékelt marad. A monetáris politika horizontján a reálgazdaság dezinflációs hatása fokozatosan csökken.
    A tanács az elemzői várakozásoknak megfelelően nem változtatott a jegybanki alapkamaton keddi ülésén, így az irányadó ráta változatlanul 0,90 százalék, és a kamatfolyosó feltételeit is változatlanul hagyták, az egynapos hitelkamat 1,15 százalék, az egynapos betéti kamat pedig mínusz 0,05 százalék maradt.
    A testület arról is döntött, hogy 900 milliárd forintban korlátozza a 3 hónapos betéti eszköz év végi állományát. Ez minimum 200-400 milliárd forint kiszorítását jelenti ebből a jegybanki eszközből.