Auguszta napja van. | 2024.03.29

Kijev nem fogadja el legitimnek az újonnan megválasztott orosz parlamentet

2016-09-20 15:59:00

 Az ukrán parlament kedden határozatot hozott, amelyben törvényellenesnek minősítette a múlt vasárnap megválasztott orosz alsóházat (állami duma) azért, mert a szavazást a bekebelezett Krím félszigeten is megtartották.

    A határozatot a 450 fős kijevi törvényhozás 264 képviselője támogatta. 
    A dokumentum szerint azzal, hogy az Oroszország által "átmenetileg megszállt" Krími Autonóm Köztársaságban és Szevasztopolban is megrendezték a választásokat, megsértették az ukrán alkotmányt és törvényeket, a nemzetközi jog alapvető normáit és elveit, az ENSZ alapokmányát, a világszervezet közgyűlésének Ukrajna területi egységéről 2014. március 27-én hozott határozatát, a helsinki záróokmányt, az 1994-es budapesti memorandumot, valamint egy sor más nemzetközi jogszabályt.
    Az ukrán törvényhozás mindezek miatt úgy határozott, hogy nem fogadja el legitimnek az orosz parlamenti választások eredményeit és azok jogi következményeit, ennek megfelelően nem tekinti törvényesnek az új alsóház összetételét, nem ismeri el annak hatáskörét és az általa a jövőben meghozandó határozatait sem. 
    A határozatban Ukrajna az ENSZ Közgyűléséhez és Biztonsági Tanácsához, a külföldi államok parlamentjeihez, valamint nemzetközi szervezetekhez fordult azzal a felhívással, hogy azok se ismerjék el legitimnek az új orosz parlamentet. 
    Az orosz választások krími megtartása miatt Kijev több ízben is tiltakozott az elmúlt napokban, eddig viszont csak arra kérte a Nyugatot és a nemzetközi szervezeteket, hogy ne ismerjék el a voksolás ottani eredményét. Most először fordult a nemzetközi közösséghez azzal a felhívással, hogy a választás egészének eredményét minősítse jogellenesnek. 
    A múlt vasárnapi orosz parlamenti választáson elsöprő győzelmet aratott a Vlagyimir Putyin elnök mögött álló Egységes Oroszország párt.