Tivadar napja van. | 2024.04.20

Csütörtökön lejár a külképviseleti megfigyelők bejelentésének határideje 

2016-09-20 11:59:00

 Csütörtökön lejár a külképviseleti megfigyelők bejelentésének határideje az október 2-ai országos népszavazásra, de három nappal a határidő lejárta előtt még egyetlen megfigyelőt sem jelentettek be.

    A választási eljárási törvény szerint a külképviseletekre a népszavazás kezdeményezője, valamint a parlamenti frakcióval rendelkező pártok külképviseletenként két-két megfigyelőt bízhatnak meg. Külképviseleti megfigyelő csak választójoggal rendelkező magyar állampolgár lehet.
    A külképviseleti megfigyelőt a Nemzeti Választási Bizottságnál (NVB) szeptember 22-én 16 óráig lehetett bejelenteni, ezt követően az NVB ellenőrzi a külképviseleti megfigyelő választójogát, és ha rendben találja, a megfigyelőt nyilvántartásba veszi.
    A nyilvántartásba vett külképviseleti megfigyelő jelen lehet a külképviseleti választási iroda munkájánál, azt, illetve a szavazás menetét figyelemmel kísérheti, a szavazás befejezéséről kiállított jegyzőkönyvben rögzítheti észrevételeit, kifogást nyújthat be. A megfigyelőnek emellett joga van a szavazás lezárása után a lezárt urnát aláírni.
    Fontos szabály, hogy a megfigyelő a szavazást, illetve a külképviseleti választási iroda munkáját nem befolyásolhatja és nem zavarhatja, és a megfigyelő a szavazóhelyiségben köteles regisztrációs kártyát viselni.
    A külképviseleti megfigyelő megbízásával és tevékenységével kapcsolatos költségek a megbízót (a kormányt vagy a frakciókat) terhelik. A választópolgárok azaz országos népszavazáson 75 ország 105 külképviseletén adhatják le voksukat, vagyis a népszavazás kezdeményezője, valamint a parlamenti frakcióval rendelkező pártok ennyi külképviseletre jelenthetnek be megfigyelőt.
    Az Országgyűlés május 10-én rendelte el a kötelező betelepítési kvótáról szóló, a kormány által kezdeményezett népszavazást, amelyet Áder János köztársasági elnök október 2-ára írt ki. A kérdés úgy szól: "Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?"