Gedeon napja van. | 2024.03.28

Orvostanhallgatók amerikai gyakorlatszerzését támogatja a Pallas Athéné Domus Innovationis Alapítvány

2016-09-20 10:40:00

 Öt esztendőn át évi 16 orvostanhallgató amerikai szakmai gyakorlatszerzését támogatja a Pallas Athéné Domus Innovationis Alapítvány - közölte Dubéczi Zoltán, az MNB oktatási igazgatója kedden az MTI-vel. 

    Dubéczi Zoltán kiemelte: az alapítvány együttműködési megállapodást kötött az Amerikai Magyar Orvosszövetség Magyarországi Tagozat Egyesülettel. Az ötéves együttműködés keretében évente 16 orvostanhallgató három hónapos amerikai szakmai gyakorlata valósulhat meg az alapítvány támogatásával. 
    A program jövőre indul, a jelentkezési határidő 2017. január 12-e - jelezte Dubéczi Zoltán.  
    Az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint az orvosszövetség hosszú évek óta jelen­tős részt vállal a magyar medi­ku­sok ameri­kai gya­korlatának meg­szer­vezésében és lebonyolí­tá­sá­ban. A buffalói e­gye­temen (State University of New York in Buffalo) eddig csaknem 150 orvostanhallgató tölt­hette három hónapos gyakorlatát.
    A megállapodás keretében az orvostanhallgatók erre az egyetemre utazhatnak szakmai gyakorlatra. Az alapítvány évi mintegy 29 ezer dollárral támogatja a programot, amelyre ötödéves, hatodéves orvostanhallgatók jelentkezhetnek. 
    A pályázatokat - amelyekre valamennyi magyarországi orvostudományi kar hallgatója jelentkezhet - az AMOSZ-felhívásra a Semmelweis Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatóságánál lehet benyújtani.
    A képzési programban olyan orvosi eszközök gya­korlati megismerésére van mód, a­me­lyeket a jövőben hazánkban is alkal­maz­ni lehet, ilyen például a Da Vinci robotsebészeti eljárás vagy az idegrendszeri képalkotás alapjainak elsajátítása. A gyakorlat hozzájárul a széles látókörű, modern és innovatív szemléletű, értékes hazai és nemzetközi ta­pasz­ta­latokkal rendel­ke­ző orvosok képzéséhez és a magyar egészségügy színvo­na­lának emeléséhez - írták a közleményben.
    Kiemelték: a Pallas Athéné Domus Innovationis Alapítvány elkötelezett a magas színvonalú szakmai tudást biztosító, jelentős innovációs értékkel bíró szakterületek támogatásában. 
    Dubéczi Zoltán azt mondta, remélik, hogy a hallgatók a kint szerzett tudást hazahozzák majd. Jelezte, a kinti tanulmányaikról a hallgatóknak itthon be is kell majd számolniuk. Megjegyezte: az ottani tartózkodásuk alkalom arra, hogy az amerikai egészségügyi ellátást, a sürgősségi részét rendszerszinten megismerjék.