Auguszta napja van. | 2024.03.29

Kerekes Band: 12 számos zenei utazás egy képzeletbeli világban

2016-09-20 10:27:00

Folklandbe, egy képzeletbeli világba kalauzol új stúdióalbumán a Kerekes Band. Back to Folk című anyagát október 8-án a Fonó Budai Zeneházban mutatja be a népszerű világzenei formáció.

    "Tisztán instrumentális anyagot készítettünk, és úgy gondoltuk, jó, ha van valami plusz. Közös ötletelésből jött másfél-két évvel ezelőtt Folkland szigete, ez a képzeletbeli világ, aztán kitaláltuk hozzá a legendát az ott élő a magyariakkal, akik lovasnomád életmódot folytatnak, végül mind a 12 szám e koncepció köré épült" - mesélte Fehér Viktor, a Kerekes Band dobosa az MTI-nek.
    Hozzátette: bár tisztában voltak vele, hogy megosztó lehet az új album gondolatisága, mégis az egész zenekar egységesen állt a lemez mögé, hiszen a pimasz, néha szarkasztikus hozzáállás tökéletesen illeszkedik a csapat eddigi munkáiba. A CD-hez mellékelt füzetkében részletesen olvashatunk Folkland természetrajzáról (Magna Hungáriától délre), állatvilágáról (a 150 kilós verebekről), kultúrájáról (Puszta Beat), gazdaságáról (motorgyártás), etnikai, nyelvi, vallási megoszlásáról (ethnók, funkuk, mormoták).
    "A zenénk szerintem jóval letisztultabb, ha úgy tetszik, lélegzőbb lett, mint a korábbi lemezeken, amikor sokkal masszívabbra sikerült az anyag" - fogalmazott Fehér Viktor.
    A lemezen hallható Folklórmán indulója és Folkland ősi himnusza is. Alapvetően megmaradt az elmúlt években a Kerekes Bandtől megszokott hangzás, a folk, az etno, a funk, a pop, a rock, a dzsessz és a blues elegye. "Nyilván egy bigott népzenész számára ennek semmi köze a folkhoz, de vannak a számainkban magyar népdalgyökerek vagy szlovák parancsolónóta is, utóbbi címe Sárkányfű a lemezen". A dalötletek nagyrészt Fehér Zsombortól, Viktor bátyjától származnak, de a lemezen minden zenekari tagnak van saját szerzeménye.
    A táncházak világából érkezett egri Kerekes Band első két lemeze, a Pimasz (2006) és a Fel a kalappal! (2008) instrumentális volt, ahogy a dobos felidézte, az öt évvel ezelőtti What the Folk?!, illetve a 2013-as Folklore Man esetében Fehér Zsombor zenekarvezető furulyás érzett késztetést az éneklésre (mindkét anyag Fonogram-díjat kapott). A Kerekes Band 2014-ben koncertanyaggal (Live at A38), tavaly pedig az Argo2 című film zenéjével jelentkezett - ez limitált példányban, floppylemezen került piacra.
    "Amikor kicsit nyitottunk a mainstream felé, akkor a zenekar két nagy slágere vokális lett, a Mr. Hungary-ben a Bëlgából ismert Még5lövés, a Waiting for the Sunshine-ban Fábián Juli működött közre. De a koncerteken is mindig a csak hangszeres dalok voltak túlnyomó többségben, a közönség így szeretett meg minket" - fejtette ki Fehér Viktor.
    Szerinte külföldön, például Angliában is nyitottabbak egy instrumentális világzenei albumra. Annak idején a Pimaszt a legtekintélyesebb világzenei magazin, a brit Songlines beválogatta a világ tíz legjobb, újonnan megjelent lemeze közé. Fehér Viktor hozzáfűzte, hogy a lap hamarosan új lemezüket is szemlézi. Litvániából és Lengyelországból szintén érdeklődnek az anyag iránt.
    A CD-borítón a csapat tagjai (Fehér Zsombor és Viktor mellett Námor Csaba - koboz; Csarnó Ákos - brácsa; Kónya Csaba - basszusgitár) a Herczeg Zoltán által tervezett folklandi "népviseletben" pózolnak, az imázst a lovak mellett az oldalkocsis motor is meghatározza. "A koncerteken azért csak néhány alkalommal tervezünk így megjelenni, október 8-án a Fonóban, illetve majd az Akváriumban mindenképpen, utóbbi egybeesik Folkland függetlensége kikiáltásának 900. évfordulójával".
    A beszélgetéshez csatlakozó Fehér Zsombor az MTI-nek elmondta, hogy a Back to Folk - Music From Folkland decemberben az NKA támogatásával ötszáz példányban bakeliten (vinyl) is megjelenik. A lemezt a zenekar "turisztikai kisfilmeken" keresztül is promotálja az interneten.
    "Folkland ősi himnuszát a koncerten egy kórus fogja énekelni. Szeretnénk, ha I. (Kis) Folkus fejedelem is eljönne a Fonóba, de ő mindig utazgat a Folkland-szigetek között, és mivel nincs vízi közlekedés, úszva teszi meg a távokat" - mondta végül Fehér Zsombor.