Auguszta napja van. | 2024.03.29

Magyarország támogatja a menekültügyi csúcson indított kezdeményezést az IÁ felelősségre vonásáért

2016-09-20 05:55:08

 Magyarország támogatja az ENSZ New York-i menekültügyi csúcsértekezletén indított nemzetközi kezdeményezést, melynek célja, hogy bűncselekményei miatti felelősségre vonják az Iszlám Állam terrorszervezetet - közölte hétfőn Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a konferencián elhangzott felszólalásában. 

    A kezdeményezést Boris Johnson brit, Didier Reynders belga és Ibráhim al-Dzsaafari iraki külügyminiszter indította útjára a nemzetközi menekültügyi konferencián. A tanácskozás erről szóló panelbeszélgetése lényegében az indító rendezvénye volt annak a nemzetközi kampánynak, amely a felelősségre vonást szorgalmazza.
    Rövid beszédében Szijjártó Péter kifejtette, hogy Magyarország elítéli az Iszlám Állam iraki és szíriai területen elkövetett atrocitásait, az emberi jogokat és a nemzetközi humanitárius jogot is megsértő szisztematikus és tömeges jogsértéseket. "Ezen belül kiemelt fontosságot tulajdonítunk a modernkori rabszolgaság elleni harcnak, illetve a vallási és etnikai kisebbségek, továbbá más veszélyeztetett csoportok - mint például a nők és a gyermekek - védelmének" - szögezte le a magyar külügyminiszter. A magyar álláspont szerint ezek a bűncselekmények nemcsak az áldozatok ellen irányulnak, hanem az egész nemzetközi közösség érdekeit is sértik és támadják értékrendjét, egyúttal veszélyt jelentenek a nemzetközi békére és biztonságra is.